Regio Deal Foodvalley Event
Proef de oogst uit de Proeftuin
Met de Regio Deal Foodvalley maken de partners samen de sprong vooruit naar een gezond en duurzaam voedselsysteem. Benieuwd wat deze sprong heeft opgeleverd? Kom dan donderdagmiddag 7 november 2024 naar het Regio Deal Foodvalley Event. Die middag staat de versnelling die de Regio Deal Foodvalley in gang heeft gezet centraal. Tijdens dit evenement vieren we samen de successen van vier jaar Regio Deal Foodvalley, leren we van de geleerde lessen en laten we zien hoe we samenwerkingen en successen vasthouden.
Programma
12:00 - 13:00 Ontvangst met lunch
13:00 - 14:30 Plenaire sessie - Dagvoorzitter Marlies Claasen
Opening en welkom
- René Verhulst, Regio Foodvalley
Het belang van de oogst van voor de regio
- René Verhulst, Regio Foodvalley
- Mirjam Sterk, Provincie Utrecht
- Peter Drenth, Provincie Gelderland
Het belang van de oogst voor de toekomst van Nederland
- Renze Portengen, Ministerie LVVN
- Sander Baljé, Ministerie VWS
- Rens Buchwaldt, Wageningen University & Research
- Anton Pijpers, Universiteit Utrecht
- Fije Visscher, LTO Noord
- Marjolein de Jong, Ziekenhuis Gelderse Vallei
Over Regio Deals en opening Proeftuin
- Natalie Burgers, Ministerie BZK
14:30 - 15:00 Pauze
15:00 - 17:00 Deelsessies landbouw, voeding en innovatie (2 rondes)
17:00 - 18:00 Borrel
Deelsessies
Ronde 1: 15.00 - 16.00 uur
Thema 1: Toekomstbestendige landbouw - Boer aan het roer
Deelsessie 1.1: Is meten weten? Samenwerken aan de stikstofopgave
In regio Foodvalley zijn verschillende meetnetwerken opgezet. Om veehouders inzicht te geven in hun emissies en ze te helpen hier invloed op te hebben zijn sensoren in de stallen geplaatst, is een dashboard ontworpen en worden ze begeleid door een coach. Ook is de stikstofconcentratie in de omgeving nauwlettend gemonitord en zijn deze metingen vergeleken met uitkomsten van modellen. Daarnaast zijn verschillende emissiereductie-scenario’s vergeleken op effectiviteit. Benieuwd hoe deze resultaten kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst voor de regio? Kom langs!
Deelsessie 1.2: Duurzaam bodem- en waterbeheer: toekomstgericht ondernemen
Hoe verbeter je de bodemkwaliteit? Die vraag stond centraal in verschillende projecten waarin innovatieve bodembeheerconcepten zijn getest of ontwikkeld. Deze projecten hebben als doel om zowel de duurzaamheid als de economische haalbaarheid van bodembeheer te verbeteren. Wil je meer weten over hoe deze concepten bijdragen aan een duurzamere toekomst en wat ze voor de regio of voor jouw onderneming kunnen betekenen? Kom langs!
Thema 2: Voeding en gezondheid - Een leven lang fit!
Deelsessie 1.3: Vitaliteit en zorgbalans
Ruim de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht, mede door een ongezond voedingspatroon, wat het risico op ernstige aandoeningen verhoogt. Wat betekent dit voor de zorgbehoefte? En hoe kunnen we mensen bewegen naar een gezonder voedingspatroon? Praat mee over het belang van vitaliteit en impact op de zorg!
Deelsessie 1.4: Gezonde keuzes in woon- en werkomgeving
Een gezonde en duurzame eetomgeving stimuleert gezonde en duurzame keuzes. In deze sessie laten we zien hoe we de voedselomgeving kunnen veranderen om mensen te helpen gezonder en duurzamer te eten. En wat er van gemeenten en andere partijen nodig is om deze systeemverandering te bereiken.
Thema 3: Kennis en innovatie voor ondernemers
Deelsessie 1.5: Heft in eigen hand op de arbeidsmarkt
Lastig om geschikt personeel te vinden? Een aantal foodbedrijven nam het heft in eigen hand en leidt in samenwerking met Aeres MBO personeel op om in de foodsector te werken. De samenwerking begon op de arbeidsmarkt en smaakt nu naar meer. Luister naar het verhaal van de Food Academy Nijkerk.
Ronde 2: 16.00 - 17.00 uur
Thema 1: Toekomstbestendige landbouw - Boer aan het roer
Deelsessie 2.1: Is meten weten? Samenwerken aan de stikstofopgave
In regio Foodvalley zijn verschillende meetnetwerken opgezet. Om veehouders inzicht te geven in hun emissies en ze te helpen hier invloed op te hebben zijn sensoren in de stallen geplaatst, is een dashboard ontworpen en worden ze begeleid door een coach. Ook is de stikstofconcentratie in de omgeving nauwlettend gemonitord en zijn deze metingen vergeleken met uitkomsten van modellen. Daarnaast zijn verschillende emissiereductie-scenario’s vergeleken op effectiviteit. Benieuwd hoe deze resultaten kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst voor de regio? Kom langs!
Deelsessie 2.2: Circulair veevoer: toekomstgericht ondernemen
Tijdens de Regio Deal Foodvalley zijn diverse projecten gestart die zich richten op de toepassing van circulaire voer-ingrediënten en het effect daarvan op dierwelzijn, -gezondheid en productie. Ontdek meer over innovatieve concepten zoals het biggenbanket, wroeten met meelwormen en kuikenstroop. Kom langs om te zien hoe deze concepten kunnen bijdragen aan een duurzame en economische toekomst voor de veehouderij!
Thema 2: Voeding en gezondheid - Een leven lang fit!
Deelsessie 2.3: Voeding in de startblokken
Goede voeding vanaf de prille start van het leven is cruciaal om gezondheid te bevorderen. Ook het moment dat studenten in de startblokken staan van hun carrière als verpleegkundige of arts, is een kans om voeding en leefstijl in hun handelen een belangrijke plek te ge. Praat mee over hoe voeding en leefstijl een belangrijke rol kunnen krijgen in zowel de vroege levensfase als in de opleiding van zorgprofessionals, en welke innovatieve tools hiervoor beschikbaar zijn.
Deelsessie 2.4: Vitaal ouder worden
Gezonde voeding, voldoende eiwittenen voldoende beweging, zijn cruciaal om fit en vitaal ouder te worden. Hoe zorgen we dat juist kwetsbare ouderen bewezen leefstijlprogramma’s op tijd aangeboden krijgen? En waar moeten we op letten bij een plantaardig dieet bij ouderen of patiënten? Praat mee en proef een eiwit verrijkt hapje!
Thema 3: Kennis en innovatie voor ondernemers
Deelsessie 2.5: Innoveren in de praktijk
Van idee naar innovatie? Hoe doe je dat? Ondernemers pitchen hoe zij dit succesvol hebben aangepakt. Daarna horen we via een vraaggesprek van experts wat er allemaal komt kijken bij innovaties toepassen in de praktijk.