DAW Nederland

Trendsetter DAW Nederland vergroent verfindustrie

DAW Nederland, gevestigd in Nijkerk, is actief in de professionele verfindustrie en thermische gevelisolatie. Innovatie en milieu vormen decennialang de speerpunten van hun ondernemingsbeleid. Het bedrijf levert bijvoorbeeld een binnenmuurverf zonder aardolie (IndekoGeo). In 2014 introduceerde het bedrijf duurzaam isolatiemateriaal op basis van Hennep (Capatect Natuur+). DAW werkt aan de transitie naar biobased door de productie van producten op basis van hernieuwbare grondstoffen.

Internationaal familiebedrijf

DAW Nederland is  een dochteronderneming van Deutsche Amphibolin-Werke von Robert Murjahn SE. DAW is sinds 1895 een onafhankelijk familiebedrijf. Op dit moment heeft de vijfde generatie de leiding over het bedrijf dat inmiddels  ruim 6.000 medewerkers telt en goed is voor een omzet van 1,6 miljard. DAW is op twee na de grootste producent van verf in Europa en marktleider in Duitsland, Oostenrijk en Turkije. De vestiging in Nijkerk importeert en vertegenwoordigt een aantal merken in Nederland, namelijk Caparol (bouwverven), Alsecco (gevelisolatie en –techniek), Disbon (vloercoatings)en Lithodecor (geventileerde natuursteen gevels).

Transities in de verfindustrie

Verven van Nederlandse of Duitse makelij staan mondiaal bekend om hun hoogstaande kwaliteit. Op dit moment wordt de verfindustrie echter met een aantal veranderingen in de markt geconfronteerd en dat is niet de eerste keer. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw werden lijnolieproducten vervangen door de modernere, sterkere en duurzamere synthetische verven. In de jaren ’90 werden oplosmiddelhoudende verven vervangen door watergedragen producten met oog op milieu en gezondheid. Op dit moment is er een groeiende vraag naar verf die gebaseerd is op herwinbare grondstoffen. 

Willem Karel, directeur DAW Nederland: ‘De verfindustrie is altijd in beweging. Op dit moment zijn veel opdrachtgevers bezig met ‘vergroenen’. Er wordt van ons verwacht dat we als partner meedenken en kennis inbrengen om de duurzaamheid van een gebouw te vergroten of de totstandkoming minder milieu belastend te maken. Men wil toegevoegde waarde. We worden steeds vaker gevraagd om de milieubelasting van een materiaal of een product te berekenen en om bedrijfsprocessen te verantwoorden. ’ Naast de veranderende vraag vanuit de markt, hebben industrieën die met chemische stoffen werken te maken met strenge Europese wet- en regelgeving. Willem Karel: ‘Wanneer een stof wordt aangemerkt als mogelijk risicovol, moet de verf worden onderzocht. Er volgt een proces van registratie, evaluatie en mogelijke autorisatie voor het gebruik van de betreffende chemische stof. De doorlooptijd van een dergelijk proces neemt jaren in beslag en de uitkomst is onzeker. Dit project, REACH genaamd is het grootste juridische EU project ooit.’ Wie verwacht dat de veranderingen en beperkingen het bedrijf remmen, heeft het mis. ‘Ze vormen een brug naar innovatie’, volgens Willem Karel.

Biobased verf

DAW brengt onder het merk Caparol als eerste de IndekoGeo binnenmuurverf op basis van hernieuwbare grondstoffen op de markt. De verf is ontstaan door co-innovatie tussen DAW en een grondstoffenfabrikant. Het resultaat is een verf met dekkingsklasse I én schrobklasse I. De binnenmuurverf bevat een bindmiddel dat volledig is gebaseerd op herwinbare grondstoffen én is oplosmiddel- en conserveermiddelvrij. De verf draagt, op een positieve manier, bij aan het binnenklimaat. Door het gebruik van natuurlijke materialen is de verf ook geschikt voor gebruik bij mensen die last hebben van (zeldzame) allergische reacties op materialen om hen heen. ‘De eigenaren van DAW zijn van oorsprong chemici. Zij hebben een bijzondere kijk op duurzaamheid en zijn actief betrokken bij innovatieprocessen’, legt Leon Westerhof, manager techniek, uit. ‘Het valt ons op dat Nederland voorop loopt in aandacht voor duurzaamheid in vergelijking met andere landen. Het besef dat verf een effect heeft op het milieu moet echter nog verder doordringen. Om de bewustwording te stimuleren, is er een opvallende campagne ontwikkeld. [Link naar filmpje.] Leon Westerhof: ‘Ons uiteindelijke doel is om zo veel mogelijk verven en producten aardolievrij te maken. We spelen daarmee in op het Nationaal Grondstoffenakkoord waarin is afgesproken om de economie in 2050 volledig te laten draaien op herwinbare grondstoffen.

Gevelisolatie van natuurlijk materiaal

DAW beperkt zich niet alleen tot het produceren van verf. Het bedrijf richt zich op alles wat te maken heeft met afwerking van gebouwen. Hetzij decoratief, beschermend, isolerend of comfort verhogend. Ze noemen dit: ‘Building Envelope Systems’.  

In 2014 bracht DAW de Capatec Natuur+ op de markt. Capatec Natuur+ is een isolatiemateriaal op basis van hennepvezels. Hennep beschik over een aantal bijzondere eigenschappen: het groeit razendsnel (twee oogsten per jaar), neemt meer CO₂ op dan dat er vrij komt bij het vervaardigingsproces, het heeft geen mest- en gewasbeschermingsmiddelen nodig, het heeft weinig water nodig, het rot niet en het eindproduct is volledig recyclebaar. Eenmaal verwerkt in een gevel, kan het isolatiemateriaal een energiebesparing tot 30 procent opleveren.

Willem Karel: ‘Op dit moment werkt het merendeel van de markt met polystyreen als isolatiemateriaal. Polystyreen zorgt op dit moment voor 99% van onze omzet in gevelisolatiemateriaal. Daaruit valt te concluderen dat er nu nog weinig vraag is naar dit duurzame alternatief. De uitdaging voor DAW is dus om marktvraag te creëren. Wij doen dit vanuit een diepe intrinsieke motivatie om bij te dragen aan een gezond (binnen)klimaat en maken daarbij gebruik van onze hoogstaande technische kennis.’

Geïnteresseerd?
Kijk op www.dawnederland.nl of neem contact op met: 
Leon Westerhof
Manager Techniek
033-2475000
leon.westerhof@dawnederland.nl 

Wist u dat?
Koninklijk OnderhoudNL en de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten een tool ontwikkelt waarmee u een milieulabel voor uw schilderproject kunt berekenen? De tool is binnenkort online beschikbaar via de websites van OnderhoudNL en de VVVF.

Tekst: Bertineke Boon (onderzoeker CHE)