DCValley

DCValley versterkt digitale infrastructuur FoodValley

Op de grens van Ede en Veenendaal verrijst binnenkort een nieuw, duurzaam data- center. Het datacenter, dat nu nog in de pre-startupfase verkeert, is het antwoord op de groeiende vraag van ICT-gerelateerde bedrijven naar lokale dataopslag en –verwerking.

Duurzaamheid triggert ontwikkeling datacenter

Nederland zit midden in de energietransitie, wat betekent dat er kritisch gekeken wordt naar energievraagstukken en management. De intentie om duurzaam om te gaan met energie heeft geleid tot het idee om een datacenter te bouwen met ‘nul-op-de-meter.’  De via windmolens en zonnepanelen opgewekte stroom, wordt gebruikt en de restwarmte afgegeven aan het lokaal warmtenetwerk van de gemeente Ede.

Vincent Wammes, managing director DCValley, legt uit: ‘Op het bedrijventerrein BTA12, dat tussen de A12 en de A30 ligt, staat een zogenaamde warmte-, koude opslag (WKO). De WKO is gebouwd door Unica en Dura Vermeer. Unica werkt aan oplossingen op het gebied van energie, ICT, beveiliging en installatietechniek. Een slimme ingenieur binnen het bedrijf bracht het energievraagstuk in relatie met de inzet van een datacenter. Een datacenter gebruikt bij uitstek veel energie en daarbij ontstaat warmte. Hij kwam op het idee om de koelcapaciteit te laten leveren door een 100% lokale en hernieuwbare bron. De WKO levert koud water voor de koeling van het datacenter. De geproduceerde warmte binnen het datacenter wordt hergebruikt om de omliggende bedrijven te kunnen verwarmen. Unica heeft ervaring met het bouwen van datacentra, maar niet met het exploiteren ervan. Meerdere (lokale) ondernemers hebben het idee omarmd en zijn het verder uit gaan werken. Op dit moment staat alles gereed om te starten met de bouw van het datacenter: DCValley.’

Co-creatie

DCValley is een voorbeeld van co-creatie. Vincent Wammes: ‘Het gebruik van restwarmte is niet nieuw, evenals het gebruik van koude uit de grond. Vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw werd restwarmte van fabrieken bijvoorbeeld gebruikt om zwembaden te verwarmen. De combinatie van inzet van lokale partners, het gebruik van groene stroom en de WKO, te allen tijde ondersteund door een eigen redundante infrastructuur als backup, maakt het geheel uniek en een state-of-the-art concept.’ De infrastructuur in het datacenter berust op de meest ontwikkelde en betrouwbare technieken op basis van Tier III/IV normen.

Uptime en connectiviteit versterken de regio

Wie veronderstelt dat het oorspronkelijke idee automatisch heeft geleid tot de keuze voor vestiging in de FoodValley regio, vergist zich. ‘Ons concept valt technisch op meerdere plaatsen te realiseren. De positie van een datacenter ten opzichte van andere netwerken, datacentra, IT-bedrijven en WKO’s, is echter bepalend. Al die voorwaarden zijn aanwezig in de FoodValley. Het aantal groeiende IT-bedrijven is hoog, er is al een krachtig datacenter in de regio (BIT) en de connectiviteit met Amsterdam, Frankfurt, Parijs en Londen is prima. We ervaren een sterke betrokkenheid van de gemeentes, regionale bedrijven, bedrijvenkringen, ICTValley, Regio FoodValley en de CHE’, aldus Vincent Wammes. 

De komst van een tweede datacenter maakt de regio aantrekkelijker. Het zorgt voor meer gemak en snelheid bij het maken van verbindingen met andere systemen (connectiviteit). In steden zoals Amsterdam, Frankfurt, Parijs en Londen ‘klonteren’ datacentra samen. (Bedrijfs-)activiteiten vinden grotendeels plaats buiten de datacentra. Hoe intens deze activiteiten zijn, valt vooraf niet te berekenen. Het is daarom belangrijk om snelle en veilige verbindingen te creëren die ongeacht de belasting goed functioneren (uptime en redundancy). 

Vincent Wammes: ‘De regio verandert qua profiel. Vroeger produceerde men hier sigaren en wol, nu verschuift de focus meer en meer naar innovatie. De Food-/Tech- (ICT) sectoren nemen hierbij een koppositie in. Je kunt de regio zien als een ecosysteem. De acties van het ene bedrijf stimuleren die van het andere. Dit wordt onder meer bevestigd door interesse van bedrijven zoals Unilever, FrieslandCampina, ADA Computing etc. in de regio. De komst van het datacenter zal de samenwerking in de regio verder stimuleren’.

Geïnteresseerd?
Kijk dan op www.dcvalley.com of neem contact op met:
Vincent Wammes
Managing Director
vincentw@dcvalley.com 
06-23747181

Tekst: Bertineke Boon (onderzoeker CHE)