Totaalconcept digitale veiligheid

Fancit, de naam van het bedrijf zegt het al: Fancy IT. Binnen dit bedrijf werkt men met passie aan ICT-oplossingen. Het jonge bedrijf, winnaar van de FoodValley ICT Awards 2018 in de categorie ‘Most Excellent Services and System Management’, zoekt uitdagingen in vernieuwende omgevingen en rijkt organisaties de hand door middel van ICT-analyse, -implementatie en –onderhoud.

Realiseren van een droom

Fancit is in 2013 ontstaan door overname. De huidige eigenaren, Henk Jansen en Mathias Weststrate, startten hun carrière in 2012 op de servicedesk van het bedrijf. Daar ontstond de droom om zelf het bedrijf te runnen. In 2013 besloot de voormalig eigenaar zijn bedrijf te verkopen aan de jonge mannen. Het bedrijf verhuisde naar een nieuwe locatie in Kootwijkerbroek, kreeg een nieuwe naam en een nieuwe identiteit. 

Henk Jansen: ‘Wij zijn gestart met een team van drie mensen. Na het kiezen van een ‘kleur’ binnen het marktsegment, zijn wij in de afgelopen jaren gegroeid en bestaat ons team nu uit veertien personen.’ De snelle groei werd in 2016 en ’17 opgemerkt door het Financieel Dagblad en bekroond met de ‘FD Gazellen Award’. Henk Jansen: ‘Ons streven is om per jaar met ongeveer 20 procent te groeien. We willen beheerst groeien, zodat ons team qua capaciteit en kennis in balans blijft.’

Wet AVG

Volgens Henk Jansen is het, met het oog op (eigen) groei, belangrijk om in te spelen op veranderingen in de markt. Jansen: ‘Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Bedrijven krijgen te maken met een Europese wet die ze verplicht na te denken over hoe ze om willen gaan met persoonsgegevens. Bedrijven zien zich geconfronteerd met vragen als: hoe lang bewaren we persoonsgegevens, hoe beveiligen we persoonsgegevens etc. Van een bedrijf worden interventies verwacht op beleidsmatig, juridisch en technisch vlak. De expertise om deze interventies uit te voeren, ontbreekt vaak. Wij merken dat de kennis over het wat aanwezig is, maar men moeite heeft met de praktische invulling van het hoe. De wet stimuleert het proces om na te denken over digitale veiligheid, maar dit onderwerp zou eigenlijk binnen elk bedrijf standaard centraal moeten staan’, vindt Henk Jansen. 

Pilot

Medio 2017 inventariseerde Henk Jansen voor het eigen bedrijf welke stappen er genomen zouden moeten worden in het licht van de wet AVG. Hij bezocht fora, netwerkbijeenkomsten en woonde lezingen bij. Het viel hem daarbij op dat de informatievoorziening versnipperd was. Jansen: ‘Ik zocht naar een overkoepelend platform, waarbij vraag en aanbod met elkaar matchen. In oktober vond ik binnen Europa een handjevol bedrijven die een dergelijke tool aanboden. In Nederland was er nog geen partij die iets dergelijks aanbood tegen een marktgerichte prijs.’ 
Na het bijwonen van een netwerkbijeenkomst van ICTValley in het najaar van 2017, waar de wet AVG werd belicht, heeft men binnen het bedrijf geopperd om zelf een AVG-tool te ontwerpen. Jansen: ‘Wanneer je het interne leerproces, zoals rond de AVG, uit kunt dragen naar de klanten, ontstaat er een mooie match.’ Men concludeerde echter al snel dat dit veel tijd en geld zou kosten. Om de klanten toch gericht te kunnen bedienen, heeft Fancit daarom de koers bijgesteld. In plaats van alles in eigen beheer te ontwerpen, is men gericht gaan zoeken naar een partner. Binnen korte tijd werd deze gevonden in de vorm van een juridisch expert met een reeds bestaande tool.  Door kennis van de juridische partner te combineren met eigen expertise en de AVG-tool, ontstond er een totaaloplossing.  De AVG-tool beantwoord realtime de ‘hoe-vragen’ van de gebruikers. Op dit moment draaien er twee pilots om het totaalconcept te testen. 

Voor Fancit is het pilottraject rondom de wet AVG de proef op de som met betrekking tot samenwerking met een externe partner. Henk Jansen: ‘Met het project verleggen we de grenzen voor onszelf. We transformeren van een partij die technische oplossingen levert, naar een bedrijf dat samenwerkt met expert en zich toelegt op het waarborgen van de continuïteit en veiligheid binnen andere bedrijven. Dit vraagt nieuwe vaardigheden van ons en onze medewerkers, waarbij de nadruk in alle opzichten komt de liggen op partnerschap’.

Innovatietalent

Binnen Fancit werkt men met oog voor elkaars unieke talenten. Henk Jansen: ‘Elkaars talenten kennen en erkennen is belangrijk bij innovatie. Wanneer je elkaars talenten kent, kun je snel bepalen in welk gebied iemand tot zijn recht komt. Kennis valt hierdoor beter te benutten.’ Fancit investeert gericht in het vergroten van kennis en de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers. Medewerkers krijgen één dagdeel per week om hun kennis te vergroten of te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Lef

Voor innovatie is lef nodig. ‘Veel nieuwe uitvindingen zijn in strijd met hoe we onze klanten nu bedienen. De ontwikkelingen in de ICT gaan razend snel. Je moet blijven innoveren om toekomstbestendig te zijn’, volgens Henk Jansen. Vanuit de observaties van medewerkers worden behoeften in de markt gesignaleerd. De ideeën die ontstaan, spiegelt men bij collega ICT’ers. Hierna volgt een traject waarin gekeken wordt of er van het idee een commercieel model te maken valt. Na deze fase kijkt men hoe de functies ingevuld kunnen worden en hoe de klanten er, via de afdeling marketing en sales, bij betrokken kunnen worden. Een nieuwe service wordt in eerste instantie aan bestaande klanten aangeboden. Enkele weken erna is de service voor iedereen beschikbaar.

Innovatietrajecten binnen Fancit verlopen gestructureerd. Jansen: ‘We bepalen vooraf hoeveel tijd en geld we willen investeren in een project. Als het binnen de gestelde tijd of het budget niet lukt om de pilot te draaien, dan is het blijkbaar geen goed concept. Een idee moet, net als een plant, groeien. Als het plantje bovenkomt en het blijkt dan dat niemand het opmerkt, moet je soms de conclusie trekken dat je een foute inschatting hebt gemaakt. Vaak leiden ‘foute inschattingen’ tot nieuwe ideeën en zo blijven we innoveren’. 

Geïnteresseerd?
Kijk op www.fancit.nl of neem contact op met:  
Henk Jansen
Eigenaar en verantwoordelijk voor Techniek & Innovatie
hjansen@fancit.nl
+ 31 (0)342 745 020

Tekst: Bertineke Boon (onderzoeker Christelijke Hogeschool Ede)