< Zweedse delegatie bezoekt FoodValley
05.04.2017 10:33 Leeftijd: 1 year

Experttafel ‘Biobased Verpakken’

De eerste ‘Experttafel’ heeft op 15 maart 2017 plaatsgevonden bij het bedrijf BBS Convenience Food in Barneveld. De Experttafel is één van de projecten uit het Uitvoeringsprogramma Triple Helix Regio FoodValley. Een Experttafel bestaat uit verschillende (food)ondernemers uit de FoodValley regio met verschillende expertises waarbij een bepaald thema centraal staat, met als resultaat dat er meer kenniscirculatie in de regio ontstaat.


Het thema van deze Experttafel was ‘Biobased Verpakken in de Agrofood industrie’. Biobased kunststoffen zijn plastics gemaakt van plantaardig materiaal. Zowel afbreekbare als niet afbreekbare materialen.

Na een bevlogen verhaal van de gastheer Jaap Brokking (directeur van BBS Convenience Food) werd het stokje overgenomen door Christiaan Bolck. Hij is als onderzoeker betrokken bij Wageningen UR (Food & Biobased Research) en specialist op het gebied van ‘Biobased Verpakken’. Christiaan Bolck deelde in zijn presentatie de laatste ontwikkelingen op zijn vakgebied en inspireerde daarmee aanwezige ondernemers om na te denken of deze mogelijk toepasbaar is in hun organisaties.

Toepassing

De mogelijkheid om deze nieuwe ‘Biobased’ materialen in te zetten bij de bedrijven, vraagt nadere studie en onderzoek. Het gaat met name over een onderzoek naar de acceptatie van de klant en de technische eigenschappen van onder andere biobased folies. Dat was de wens van de aanwezige ondernemers en de conclusie van de onderlinge uitwisseling van vragen. Christiaan Bolck gaat binnenkort in gesprek met een aantal ondernemers om deze eerste Experttafel, in een gezamenlijk project, een vervolg te geven.

Ervaringen

De aanwezige ondernemers hebben de experttafel erg interessant gevonden. Ook om vanuit verschillende invalshoeken over een specifiek onderwerp ervaringen uit te wisselen.
Jaap Brokking (directeur BBS Food) vult aan “Erg leuk dat we als gastheer mochten optreden, zeker omdat het de eerste bijeenkomst was. De toekomst voor de Nederlandse maakindustrie is innovatief denken en werken, over een breed spectrum, en daar zijn de juiste samenwerkingsverbanden de sleutel tot duurzaam ontwikkeling.”

Op 7 juni is de volgende Experttafel. Het thema is ‘Traceability’, veiligheid in de voedselketen.

De Experttafel is een initiatief van de Triple Helix Regio FoodValley ondersteund door de provincie Gelderland. De organisatie is in handen van RCT Gelderland innovatiemakelaar Wicha Benus en Jan van de Weerd van Ikverbind.nu. De experttafels worden aanbevolen door VNO-NCW Midden en de FOV.

Bekijk de film van de Experttafel “Biobased Verpakken in de Agrofood industrie”.