< Voedselbeleid in Den Haag
12.04.2018 10:00 Leeftijd: 166 days

Voedselverspilling halveren? Initiatieven in de regio helpen daarbij!

Nederland hoort wereldwijd tot de koplopers in de strijd tegen voedselverspilling, nu ook het kabinet de ambitie omarmt om uiterlijk in 2030 de voedselverspilling te halveren. Veel bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen uit de regio FoodValley werken hier al aan.


Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stuurde op 20 maart de nationale agenda tegen voedselverspilling naar de Tweede Kamer. Daarin kondigt zij aan dat het kabinet de komende 4 jaar in totaal 7 miljoen euro vrijmaakt om de ambities waar te maken. Het geld wordt geïnvesteerd in innovatie, onderzoek, monitoring en voorlichting.

Honger

Gemiddeld gooien consumenten 41 kilo voedsel per persoon per jaar weg. In totaal verspilt Nederland naar schatting 2 miljoen ton voedsel. “Dat is des te erger als je bedenkt dat er wereldwijd, maar ook in Nederland, mensen in armoede leven of met honger naar bed gaan.” Aldus de minister.
Op de website www.samentegenvoedselverspilling.nl leest u meer informatie over campagnes die bedrijven en organisatie de komende jaren gaan voeren. Onder meer De Verspillingsfabriek en Wageningen University & Research presenteren hun plannen tegen voedselverspilling.

Dicht bij huis

Ontwikkelingen in de regio FoodValley die de aandacht verdienen zijn er legio. Zo is supermarkt JUMBO Verberne in Wageningen als eerste van Nederland gestart met een verspillingsschap. En de Foodbattle in Ede blijkt jaar in jaar uit een krachtige wedstrijd die mensen helpt voedsel bewuster in te kopen, te bewaren, te bereiden en op te eten.

Verspilling is Verrukkelijk

Ondernemers die smaakvolle producten verkopen van ingrediënten die anders weggegooid worden, verenigden zich in het platform Verspilling is Verrukkelijk. Veel van hun producten staan nu in het verspillingsschap: soep van kromme groente, bier van oud brood en zeep van sinaasappelschillen. Regio FoodValley herbergt nog veel meer vooruitstrevende initiatieven. Het ingezette kabinetsbeleid biedt alle kansen om er impact mee te maken.

Meer weten?

Bekijk de film van de opening van het verspillingsschap bij JUMBO Wageningen en ga op 25 april mee op excursie naar De Verspillingsfabriek. Hier kunt u zich aanmelden.