ellen Kampman, hoogleraar van WUR geeft een presentatie over hoe gezond deze regio is.

Terugblik Informatiebijeenkomst

 

Datum: 27 oktober 2021
Locatie: Smaakpark, Ede

Nut en noodzaak van gezonde voeding voor Regio Foodvalley

Smaakpark Ede bood op woensdag 27 oktober het podium aan sprekers, initiatieven en projecten die een bijdrage leveren aan gezondere voeding in onze regio. Raads-, Staten en collegeleden werden meegenomen in het belang van het thema voeding en gezondheid, met behulp van feiten en cijfers. De deelnemers werden geïnspireerd en uitgedaagd om te zien hoe gezonde voeding onderdeel uitmaakt van het oplossen van bredere maatschappelijke uitdagingen. Hier kunt u de bijeenkomst terugkijken.

Hans van der Pas, bestuurlijk betrokken bij het programma Voedsel- en Eiwittransitie opende de informatieavond. Daarna nam Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte bij Wageningen Universiteit, het stokje over. Zij vertelde over de invloed van voeding op de gezondheid.

Informatiebijeenkomst - eerste deel
Welkom door Hans van der Pas, regionaal bestuurder voor de Eiwittransitie

 

Hans van der Pas, bestuurlijk betrokken bij het programma Voedsel- en Eiwittransitie opende de informatieavond. Hij vertelde dat deze avond bedoeld was om de deelnemers een beeld te geven van wat voeding met je gezondheid doet en waarom het belangrijk is voor gemeenten om dit onderwerp te agenderen. 

Wat zegt de wetenschap?

Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte bij Wageningen Universiteit, vertelde over de invloed van voeding op de gezondheid. Een aantal indrukwekkende cijfers op rij: een op de vijf mensen (20%) overlijdt door ongezonde voeding. Bijna 10 miljoen Nederlanders hebben een chronische aandoening. De meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland zijn kanker, hart- en vaatziekten, darmziekten en COPD. 5,4 Miljoen mensen hebben meer dan één chronische aandoening. In Regio Foodvalley betekent dat ongeveer 30% één of meer langdurige ziekten of aandoening heeft (bron: GGD). “Met gezonde voeding is 50-90% van deze aandoeningen te verminderen of verhelpen. Dus daar ligt dus ook een belangrijke uitdaging voor overheden, werkgevers en onderwijsinstellingen in de regio”.

Bekijk hier de presentatie van Ellen Kampman (pdf, 5.02 MB)

Wat gebeurt er al?
In de regio zijn er al volop activiteiten die gericht zijn op voeding voor een gezond leven. De regio wil gezond en duurzaam voedsel toegankelijk maken, het makkelijker maken om de gezonde keuze te maken en de Nationale proeftuin zijn met baanbrekende innovaties. 

Informatiebijeenkomst - tweede deel
Foto van de sprekers Mariken Fellinger, Samareh Bloemberg en Froukje Idema

 

Wat kan de gemeente doen?

De regiogemeenten kunnen ook zelf bijdragen door uitgangspunten te bepalen en beleid te maken om gezonde voeding te stimuleren. Bijvoorbeeld door richting te geven aan een gezondere voedselomgeving in wijken en op scholen. Ook kunnen zij lokale initiatieven ondersteunen die bijdragen aan gezondere en duurzame voeding voor inwoners. De cijfers zeggen genoeg. Ongezonde voeding zorgt voor maatschappelijke problemen en kost de gemeenten geld. Het is tijd om te investeren in het thema voeding.