Samen tegen voedselverspilling

Regio Foodvalley is de nationale proeftuin tegen voedselverspilling. Er wordt al van alles gedaan om bedrijven en consumenten te helpen om minder voedsel te verspillen. Maar er is nog veel meer mogelijk. Daarom deden we actief mee aan de Verspillingsvrije Week 2021. Naast allerlei activiteiten in de regio, zetten we verspillingsvrije helden in Regio Foodvalley in het zonnetje. Laat je inspireren door alle activiteiten en verhalen en ga zelf ook aan de slag tegen voedselverspilling. 

Verspillingsvrije week

7 tot 13 september was de verspillingsvrije week. In deze week gaat heel Nederland voor #verspillingsvrij, vol inspiratie én leuke acties. Als nationale proeftuin tegen voedselverspilling werken bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners in Regio Foodvalley samen om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Tijdens de Verspillingsvrije Week waren er veel activiteiten in Regio Foodvalley om mensen te motiveren om deze week én de rest van het jaar minder voedsel te verspillen. 

Verspillingsvrije activiteiten in de regio

Scroll de tabel om meer te zien
Datum Locatie Gemeente Activiteit
4 en 11 september Het Goede Ontmoeten Ede Thematafel
8 september Marktplein Scherpenzeel Scherpenzeel Stand op de markt met koelkast-, vriezerstickers en eetmaatjes
9 september Thuis, Stationsstraat 32 Wageningen Gratis takeaway diner
10 september Ontmoetingscentrum/Bibliotheek Cultura, 17:00 tot 20:00 Ede Kookavond met en voor buurtbewoners
10 september VMBO Aeres Nijkerk Verspilingsvrij koken, met wethouder Mariëlle Broekman en chef-kok Christian Weij
13 september Het Perron praktijkschool Veenendaal Verspillingsvrij koken, met wethouder Verloop en chef-kok Mick Denneman
Hele week Bedrijfsrestaurant Gemeentehuis Ede Gratis eetmaatjes
Hele week Bibliotheek Cultura Ede Thematafel
Hele week Kulturhus de Breehoek Scherpenzeel Thematafel
Hele week Jumbo Tarthorst Wageningen Gratis eetmaatjes
Hele week Montessorischool Rhenen Start lessen rondom voedselverspilling en afvalscheiding
Hele week >12 basisscholen in de regio alle gemeenten Werken met Smaakmissies Voedselverspilling, incl. Donald Ducks

Take-away diner

Bij Thuis in Wageningen haalde je op 9 september een gratis take-away diner af dat is gemaakt van restproducten, een initiatief van FoodSharing Wageningen. Om stipt 18 uur stond er al een hele rij klaar. Iedereen had vanuit huis een houdbaarheidsbakje meegenomen die ze mochten vullen met een heerlijke plantaardige maaltijd. Mascotte Becky van de Verspillingsvrije Week opende het take-away diner.

Lees verder over deze actie

Als ondernemer een uitdaging rondom voedselverspilling?

Leg je vraag neer bij leerlingen van het Aeres VMBO! Zij gaan aan de slag met jouw vraagstuk om hier een creatieve oplossing voor te bedenken. De ondernemers die eerder meededen zijn heel enthousiast over de ideeën die zij opdeden. In deze video krijg je alle informatie over wat de MBO Challenge jouw bedrijf kan opleveren. 

Bekijk de video