Bodemcursus zoomt in op de zes elementen van een gezonde bodem

Buiten is het volop lente en overal zien we de koeien weer in de wei. Na alle coronamaatregelen mochten ook de deelnemers van de bodemcursus weer met elkaar naar buiten. Zo gingen op 17 februari vijftien cursisten aan de slag om zich drie dagen te verdiepen in de zes elementen van een gezonde bodem. In Kootwijkerbroek, bij het loonbedrijf Van Geresteijn werd het gezelschap verwelkomd met groene slagroomsoezen.

Ook docent Pieter Struyk van het Louis Bolk Instituut voelde zich weer als een vis in het water toen hij zijn presentatie startte. De interactie met de groep bracht direct verdieping in de leerstof. Een groot aantal deelnemers had bodemmonsters en analyseresultaten meegenomen om gericht vragen te kunnen stellen over hun eigen percelen. 

Wortelpakketten en profielkuilen
Na een royale lunch moesten de gezellige gesprekken helaas onderbroken worden. Pieter wilde nog veel vertellen en er moesten nog kuilen gegraven worden in een kruidenrijk grasland. Goed om met eigen ogen te zien hoe een wortelpakket zich ontwikkelt, en vooral hoe je thuis op de juiste manier thuis een profielkuil graaft. Dit was meteen het huiswerk voor de cursusdag twee: neem een vers gegraven kluit mee.

Praktischer dan dat kon het bijna niet worden: een platte wagen vol met profielkuilen van de deelnemers. De structuur, beworteling en het aantal wormen van alle kluiten werd vergeleken. De verschillen waren enorm, wat ontzettend leerzaam was. Met zo veel interactie als in deze groep was het voor Pieter een uitdaging om alle leerstof binnen de beschikbare tijd te behandelen. 

250 sheets
In drie dagen kwamen er meer dan 250 sheets met informatie voorbij. Plaatjes vertellen immers meer dan praatjes. De deelnemers hebben deze sheets per mail ontvangen, met nog veel meer interessante documentatie. Het tastbare bewijs van deelname aan de cursus was het boek ‘Bodemsignalen onder grasland’, dat aan alle deelnemers als naslagwerk is overhandigd.

Om de leerstof niet verloren te laten gaan, wordt er nog een terugkommiddag georganiseerd, waarbij het afsluitende huiswerk wordt bekeken: hoe goed is het bodemleven in mijn perceel, en hoe weinig blijft er over van een ingegraven katoenen onderbroek na circa twaalf weken?

In het najaar wordt weer een bodemcursus gegeven. Aanmelden kan alvast op bodemenwater@vallei-veluwe.nl.