Er is een tijd van zaaien en een tijd van oogsten. In 2020 werden de eerste zaadjes geplant om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen. Rijk en regionale partners sloegen de handen ineen om dit via de Regio Deal Foodvalley voor elkaar te krijgen. Inmiddels is de oogst grotendeels binnen. Lees op deze website wat er is bereikt.
Oogst uitgelicht
Bedrijvenmeetnetwerk
Boeren hebben veel mogelijkheden om de uitstoot van stikstof en andere emissies uit hun stallen te verlagen. Dat blijkt uit metingen bij twintig bedrijven, die het voorbije jaar door het bedrijvenmeetnetwerk Regio Foodvalley zijn verricht. Lees over de eerste resultaten en de mogelijkheden van het bedrijvenmeetnetwerk in Regio Foodvalley.
Gezonde eetomgeving
Een gezonde en duurzame eetomgeving nodigt uit om een gezonde en duurzame keuze te maken. Daarom is in de Regio Deal Foodvalley vier jaar lang onderzocht hoe de eetomgeving wijk, onderweg, werk, zorg en horeca gezonder en duurzamer kan worden gemaakt. De geleerde lessen uit deze proeftuin bieden inspiratie om zelf aan de slag te gaan met het gezonder en duurzamer maken van de eetomgeving.
Bodem en waterkwaliteit
Binnen de Regio Deal Foodvalley is door agrariërs, kennisinstellingen en overheden geëxperimenteerd aan verbeteren van de bodemkwaliteit. Alle partijen hebben ervaren dat alleen door intensief samen te werken en kennis te delen je daadwerkelijk stappen kunt zetten richting een duurzamer bodem- en watersysteem en dus een toekomstbestendige landbouw en een toekomstbestendig landelijk gebied.
Voeding in preventie en zorg
In deze whitepaper lees je hoe in de regio met veel partijen samengewerkt is om mensen van prille start tot oude dag de regie (terug) te geven om met eigen keuzes hun gezondheid te behouden of te bevorderen. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen en leefstijlinterventies ontwikkeld, getest en geïmplementeerd in de praktijk.
Gedeelde apparaten en faciliteiten
Om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen zijn innovaties nodig. Vanuit de Regio Deal Foodvalley zijn twee fondsen beschikbaar die een impuls kunnen geven aan de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven en kunnen helpen om innovaties sneller naar de markt te brengen. Het gaat hier om innovaties binnen de thema's eiwittransitie, voeding en gezondheid en circulaire agrifood.
Food Academy Nijkerk
De missie van Food Academy Nijkerk is om meer mensen kennis te laten maken met de foodsector, te vertellen wat er allemaal in deze industrie gebeurt én dit vooral ook te laten zien. Dit doet de organisatie onder andere door jongeren en zij-instromers op te leiden, de foodsector te promoten én regelmatig in gesprek te gaan met samenwerkingspartners vanuit het onderwijs en de overheid.
Op de hoogte blijven van de Regio Deal Foodvalley?
Wat is de Regio Deal Foodvalley?
De Regio Deal Foodvalley is een samenwerking tussen Rijk en Regio om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen. In het vierjarige programma hebben overheden, onderwijs- en kennisinstellingen en ondernemers krachten gebundeld om hun impact te vergroten.
De Regio Deal Foodvalley stimuleert de productie én consumptie van betaalbaar, duurzaam en gezond voedsel in een gezonde en aantrekkelijke omgeving. Daarmee werken we tegelijkertijd aan welzijn en welvaart voor onze inwoners.
Samen, maken we de sprong vooruit
Om deze doelen sneller te bereiken werken Rijk en regio samen in de Regio Deal Foodvalley. Met de regiodeal staat de ‘turbo’ vier jaar lang aan met extra geld, kennis en experimenteerruimte. Hiermee kunnen we de noodzakelijke transitie een extra boost geven. De regiodeal zet zo onze stappen om in sprongen. Samen maken we de sprong vooruit.