Dealmaker Ellen Kampman, WUR

Elke nieuwsbrief stellen wij iemand voor die meewerkt aan de Regio Deal. Vandaag maakt u kennis met prof.dr.ir. Ellen Kampman, Hoogleraar Voeding en Ziekte bij Wageningen Universiteit. Ze is verantwoordelijk voor het tweede spoor van de Regio Deal Foodvalley. Dit thema is gericht op gezonde voeding van jongs af aan. Kampman is enthousiast over het unieke samenwerkingsverband binnen de Regio Deal.

Nieuwe samenwerking
De Regio Deal Foodvalley koppelt veel nieuwe partners aan elkaar. Een bijzonder nieuw samenwerkingsverband is het partnership tussen Wageningen Universiteit en Universiteit Utrecht. De WUR is van oorsprong sterk gericht op voeding terwijl UU meer is gericht op leefstijl. “Door deze samenwerking kunnen we deskundigheid van beide instellingen koppelen. Dat geeft ons meer slagkracht”.

Kampman merkt dat er na wat opstartproblemen in het begin nu vooral energie stroomt. “Het was wel even wennen, zo’n nieuwe samenwerking. Het kost wat meer moeite om elkaar te vinden en op dezelfde golflengte te komen. Het is toch iets buiten onze comfortzone, zeg maar. Maar het leuke is, dat dit uiteindelijk ook heel inspirerend en effectief blijkt. We gaan nu een stuk sneller.”

Kennis en gedrag
Bij de WUR ligt de focus op onderzoek om nieuwe kennis op het gebied van voeding en gezondheid te genereren, vervolgt Kampman. “De uitdaging daarbij is om de opgedane kennis ook bij de ketenpartners en het publiek te krijgen. Juist daarin is deze complementaire samenwerking waardevol. Het verbindt kennis en gedrag”.

Ze wordt nog enthousiaster als ze praat over de resultaten. “Ik hoop dat we tal van restaurants, ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen, bedrijven en sportscholen op het spoor van gezonde voeding kunnen zetten. En dat we ook gemeentes kunnen inspireren meer werk te maken van gezonde voeding. Daarnaast wil ik als wetenschapper natuurlijk graag dat onze onderzoeken ook mooie proefschriften opleveren.”

Spoor 2: Voeding en Gezondheid
Binnen spoor 2 van de Regio Deal Foodvalley wordt ingezet op onderzoek op het gebied van gezonde voeding en op oplossingen die toepasbaar en schaalbaar zijn. Het programma over gezonde voeding gaat van de prille start tot aan de oude dag, van de invloed van een gezonde eetomgeving tot voeding voor chronisch zieken. De uitvoeringspartners zijn Wageningen University, Universiteit Utrecht, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Prinses Maxima Centrum, Alliantie Voeding in de Zorg, Christelijke Hogeschool Ede en Hogeschool Utrecht. Daarnaast wordt er met veel lokale organisaties samengewerkt.