Dealmaker Mariëlle Broekman, gemeente Nijkerk

Elke nieuwsbrief stellen wij iemand voor die meewerkt aan de Regiodeal Foodvalley. Vandaag maakt u kennis met Mariëlle Broekman, wethouder in Nijkerk. “De Regiodeal bracht een netwerk van foodproducenten bij elkaar. Samen richtten ze de Food Academy Nijkerk op. Inmiddels is het netwerk sterk uitgebreid en buigt het zich over de vraag hoe de foodproductie van de toekomst eruit zal zien.”

De liefde bracht Broekman naar Nijkerk. “De ouders van mijn toenmalige vriend, nu echtgenoot, woonden in Nijkerk. Dat is leuk, want ik ken nu veel plekken nog van vroeger.” Na een studie in Leiden en werk dat het stel elders bracht, lonkte Nijkerk weer. “We hadden inmiddels kinderen en wilden weg uit de Randstad. We wonen hier nu alweer bijna 20 jaar. Voor ons was dit de ultieme plek; rust en ruimte voor de kinderen, dicht bij het water - we zeilen graag - en het ligt heel centraal.”

Broekman gaat moeiteloos over in het promoten van Nijkerk. “Het is hier echt heel prettig wonen. Het voorzieningenniveau is goed en er heerst een gemoedelijke sfeer. De mensen kijken nog echt naar elkaar om. En doordat er veel nieuwe inwoners deze kant op komen is de bevolking meer gemêleerd. En ook op recreatie en toerisme scoren we goed” zegt Broekman enthousiast, die inmiddels aan haar tweede termijn als wethouder van de gemeente Nijkerk is begonnen. 

Food Academy Nijkerk
Broekman heeft o.a. economie, onderwijs en arbeidsmarkt in haar portefeuille. “Toen ik 2018 wethouder in Nijkerk werd, liepen de voorbereidingen van de Regiodeal Foodvalley al. Ik sprong op een rijdende trein. De foodproducenten waren samen tot de conclusie gekomen dat ze gemeenschappelijke zorgen hadden over vergrijzing en het aantrekken van personeel. Ook sloot het onderwijs niet altijd goed aan op de snelle technische ontwikkelingen in de sector. Zo kwam het initiatief van de Food Academy Nijkerk van de grond.”

De Food Academy Nijkerk (FAN) bestaat inmiddels drie jaar en de tweede lichting studenten studeert in oktober af. Naast nieuwe instroom zijn er ook nieuwe opleidingen toegevoegd, zo beweegt de FAN mee met vraag en aanbod. “Maar onze ambitie en kracht reikt verder”, zegt Broekman gedreven. “Het netwerk van betrokken bedrijven breidt zich steeds verder uit. Samen buigen ze zich over de vraag hoe de foodproductie er in de toekomst uit zal zien.”

Duurzame samenwerking
“Daarbij wordt er ook gekeken naar de rol die voedselproducenten kunnen spelen in bijvoorbeeld de circulaire economie en het tegengaan van voedselverspilling. Want op de plek waar voedsel geproduceerd wordt zitten heel veel knoppen waar je aan kunt draaien. Je kunt daarbij ook denken aan zaken als watergebruik en het terugdringen van suiker. Door gezondere productie wordt de gezondere keuze ook gemakkelijker. En dat scheelt ook in preventie”, vult Broekman aan.

“We hebben hier een heel sterk foodcluster en ik zie door de samenwerking binnen de FAN steeds meer bereidheid bij bedrijven om kennis en ervaringen te delen” zegt Broekman. “De Regiodeal heeft ervoor gezorgd dat bedrijven elkaar gingen opzoeken en elkaar leerden kennen. Die verbinding is heel essentieel gebleken,” vertelt Broekman. “Het regionale onderwijs en het bedrijfsleven weten hun kracht te benutten en trekken samen op op zoek naar oplossingen. Zo wordt er nu in de Future Food Makers-Campus gewerkt aan het ‘klaslokaal’ van de toekomst: productinnovatie én onderwijs op één plek.”

Lees alle dealmakerinterviews