Eerste MKB-subsidies goedgekeurd, aanvragen kan nog

De eerste twee aanvragen van MKB-vouchers zijn goedgekeurd. Zowel MaGie Creations als Cano-ela ontvangen beide 50.000 euro om innovaties op het gebied van agrifood sneller naar de markt te brengen. Dit vertelde Emmanuel Anom op 12 september tijdens de partnerbijeenkomst Innovation Insights van Foodvalley NL. De MKB-vouchers zijn onderdeel van Regio Deal Foodvalley.

Foodleap
Anom, Lead Shared Facilities bij Foodvalley NL, ging in zijn interview met Marjolein Brasz, directeur Foodvalley NL, uitgebreid in op de waarde van gedeelde proeffaciliteiten. Om innovaties naar de markt te brengen zijn vaak onderzoeks- en proeffaciliteiten nodig die niet elk bedrijf ter beschikking heeft. Door deze faciliteiten te delen via de Shared Facility Finder (www.foodleap.com) komen ze voor een veel groter aantal bedrijven binnen handbereik. Dit bevordert samenwerking, toegankelijkheid en uiteindelijk innovatie.

Drie subsidieregelingen
Regio Deal Foodvalley geeft een financiële impuls aan de uitvoering van het Shared Facilities programma. Binnen dit initiatief zijn drie subsidieregelingen beschikbaar die ondersteuning bieden voor investeringen in gedeelde faciliteiten. Het gaat hier om gedeelde onderzoeksapparatuur, gedeelde test- en opschaalfaciliteiten en innovatievouchers voor MKB om proeffaciliteiten te gebruiken voor testen en opschalen.

MKB-vouchers
Om  MKB te helpen om innovaties in agrifood sneller naar de markt te brengen is een van de drie subsidieregeling vanuit Regio Deal Foodvalley specifiek op deze groep gericht. De subsidie is beschikbaar in vouchers tot 50.000 euro. Projectvoorstellen dienen een solide businesscase te hebben met een sterk marktpotentieel en commerciële en financiële haalbaarheid. Ook moeten ze potentie voor economische impact in de provincies Gelderland en Utrecht aantonen. Belangrijk is aansluiten op minimaal één van de innovatiegebieden van Foodvalley NL: Circulaire Agrifood, Food & Health en Eiwittransitie.

Over de toegekende vouchers
MaGie Creations is een circulair bedrijf dat van bierbostel weer een bruikbaar ingrediënt maakt voor de voedingsindustrie. “Onze ambitie om fossielvrij upcycling van bierbostel te realiseren is gebaseerd op onze overtuiging dat voedselsystemen moeten evolueren naar duurzame en zelfs circulaire productie van gezonde, voedzame voedselproducten. De toekenning van de MKB-voucher van Foodvalley aan ons project geeft ons een enorme steun. Het helpt echt om de realisatie van onze ambitie te versnellen: het realiseren van een meer circulair voedselsysteem.”

Cano-ela is een start-up die ingrediënten maakt op basis van koolzaad. “Als start-up houden we graag de controle, maar als je alles zelf wilt doen, gaat dat ten koste van de snelheid. Dankzij de MKB-voucher van Foodvalley konden we samenwerken met NIZO met als doel de tijd voor het opschalen van ons proces te verkorten. Omdat onze proefproductie kapitaalintensief is, zouden deze resultaten niet mogelijk zijn geweest zonder de steun van deze subsidie. “

Innovation Insights
Innovation Insights is het driemaandelijkse evenement voor partners van Foodvalley NL. Samenwerken om impact te maken op de toekomst van voedsel staat centraal. Naast een aantal interviews met zowel partners als medewerkers van Foodvalley NL was er ook en Masterclass om de onzekerheid van de toekomst van voedsel te omarmen.

Aanvragen kan nog
MKB kan nog subsidie aanvragen. In totaal is er 950.000 euro beschikbaar. Meer informatie over de voucherregeling vind je op de website van Foodvalley NL.