Eerste Nederlandse voedsel thema-attractie komt in Foodvalley

World Food Center Experience in opent eind 2023 haar deuren. Dan verwelkomt de eerste thema-attractie over voedsel in Nederland haar eerste bezoekers. Daarmee krijgt niet alleen de Regio Foodvalley maar heel Nederland een plek waar de complete wereld achter ons eten op een leuke en leerzame manier beleefd kan worden.

Met het uitgesproken vertrouwen door Provinciale Staten op 29 september heeft de provincie haar steun aan de Experience definitief gemaakt. Gedeputeerde Peter Drenth staat volledig achter het doel van deze thema-attractie over voedsel. “Hier ga je alles beleven en leren wat met voedsel te maken heeft; de kwaliteit, de waarde, de totstandkoming en de keuzes die je kunt maken. Het is een heel goed verhaal dat op een manier wordt gebracht die ook gewoon leuk is.” 

Beleving van voedsel
Directeur van de Experience, Marcel Goossens, vertelt over het doel van de World Food Center Experience: bezoekers inspireren om te kiezen voor gezonde en duurzame voeding. “Onze wereld is ondenkbaar zonder voedsel. We groeien er letterlijk mee op en het geeft ons energie om te doen wat we doen. Toch is er nog een wereld te winnen, want we hebben te maken met een steeds groeiende wereldbevolking en een toenemende druk op de planeet. Hoe kan iedereen voldoende en gezonde voeding krijgen en hoe produceren we dit met zo min mogelijk druk op het milieu? Met de Experience verbinden we mens, voeding en planeet op een leuke, attractieve en inspirerende manier.” 

Voorproefje op de Floriade
Nu alle seinen op groen staan kan er gestart worden met de verdere ontwikkeling van de Experience en de aanbouw van de monumentale Mauritskazerne in Ede. Bezoekers van de Floriade 2022 in Almere kunnen alvast een voorproefje krijgen want daar staat de World Food Center Experience met een eigen paviljoen dat een goede indruk geeft van het ‘echte werk’ in Ede. De bouwwerkzaamheden zijn gepland voor medio 2022, met het oog op eind 2023, wanneer de eerste van de verwachte 300.000 jaarlijkse bezoekers de Experience binnenstapt.

Ook de Gemeente Ede staat pal achter de Experience. In een proces van twee jaar zijn alle risico's in kaart gebracht en waar nodig staan er beheersmaatregelen klaar. Met een grote meerderheid waarbij van de aanwezige 34 raadsleden er 26 voorstemden, besloot de Gemeenteraad op 23 september dat de WFC Experience gerealiseerd kan worden. Wethouder Leon Meijer heeft zich vanaf 2018 ingezet voor de Experience.  “Na 8 jaar plannen maken, het creëren van commitment van een breed scala aan mensen en organisaties die met voedsel, attracties, jongeren, landbouw en meer te maken hadden, kunnen we nu eindelijk zeggen; de World Food Center Experience komt er.”