In januari is er een nieuwe groep van 14 deelnemers aan het zogenaamde VD2O-onderzoek begonnen.

Enthousiasme bij deelname aan onderzoek naar het effect van een veganistisch eetpatroon

Plantaardig eten wordt steeds vaker aangeraden vanwege de positieve effecten op het milieu en de gezondheid, maar zijn we er ook klaar voor om plantaardig eten te adviseren aan ouderen? Dat onderzoeken we in de Regio Deal, heel concreet met deelname van vrijwilligers. En daar blijkt veel belangstelling voor te zijn.

In januari is er een nieuwe groep van 14 deelnemers aan het zogenaamde VD2O-onderzoek begonnen. Dit onderzoek vergelijkt het korte-termijn effect van een veganistisch dieet met dat van een niet-veganistisch dieet in ouderen. De voedingen in het onderzoek zijn volledig gecontroleerd. Dat betekent dat ze voorafgaand aan het onderzoek door de onderzoekers zijn samengesteld en dat de deelnemers enkel mogen eten wat zij van de onderzoekers voorgeschreven krijgen. De deelnemers komen tijdens het onderzoek dagelijks naar de universiteit om de warme maaltijd te eten en krijgen de overige maaltijden mee naar huis. Voor en na het eten van elk eetpatroon wordt de aanmaak van nieuwe eiwitten in de spier, de eetlust, bloeddruk, bloedsuikerspiegels, insulinewaarden en cholesterolwaarden gemeten.  

Er is veel belangstelling voor dit onderwerp onder ouderen, de werving verliep dan ook voorspoedig. Uiteindelijk is er zelfs geloot onder geschikte kandidaten voor deelname aan het onderzoek. De nieuwe groep van 14 deelnemers bestaat uit 8 vrouwen en 6 mannen. In 2022 waren er ook al 24 ouderen gestart aan het onderzoek, waardoor het totaal nu 38 is, ongeveer evenveel mannen als vrouwen. De deelnemers zijn allemaal erg gemotiveerd en doen hun uiterste best om het onderzoek te voltooien. Het onderzoek zal lopen tot half-februari 2023. Vervolgens zal al het verzamelde lichaamsmateriaal geanalyseerd worden in het lab en kunnen wij het effect van de eetpatronen op de gezondheid van de deelnemers testen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Jacintha Domic en begeleid door Prof. Lisette de Groot en Dr Pol Grootswagers van Wageningen University & Research. De VD2O-studie maakt onderdeel uit van werkpakket 5 van de Regio Deal Foodvalley in het thema Voeding en Gezondheid.