Gemeenschappelijke stage Voeding en Geneeskunde
De eerste gemeenschappelijke wetenschappelijke stage tussen voeding- en geneeskundestudenten is van start gegaan, waarbij studenten van Wageningen Universiteit (WUR) en het UMC Utrecht samen een klinische wetenschapsstage uitvoeren. Deze eerste stage vindt plaats bij Vitalys, een onderdeel van Rijnstate.
Wageningen University & Research en UMC Utrecht hebben binnen de Regio Deal Foodvalley gezamenlijk de wetenschappelijke stage opgezet. Tijdens deze stage werken duo's van studenten Voeding & Gezondheid en Geneeskunde samen aan een afstudeerproject in een ziekenhuis, waarbij de nadruk ligt op de verbinding tussen voeding en geneeskunde. Anneke Berendts coördineert de stage vanuit WUR/Voeding & Gezondheid, en Noortje Campman is verantwoordelijk vanuit UMC Utrecht/Geneeskunde.
De stage sluit aan op belangrijke trends, zoals de toenemende druk van leefstijlgerelateerde ziekten, de kwaliteit van leven en de stijgende zorgkosten. De verbinding tussen voeding en geneeskunde leert studenten een waardevolle bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheidszorg en het bevorderen van een gezondere levensstijl.
Praktijkervaring
Interdisciplinaire samenwerking is cruciaal voor het stimuleren van praktijkervaring tussen studenten na hun afstuderen. Tijdens deze stage doen studenten ervaring op met elkaars kennis en vaardigheden. Dit versterkt ook de samenwerking tussen de begeleiders van WUR, UMC Utrecht en de stage-locaties, vaak ziekenhuizen zoals Rijnstate, Ziekenhuis Gelderse Vallei of UMC Utrecht.
In de gemeenschappelijke stage heeft elke student zijn of haar eigen onderzoeksvraag en eindverslag, wat zorgt voor zelfstandigheid. Beide onderzoeksvragen zijn nauw verbonden met zowel voeding als geneeskunde. De samenwerking en uitwisseling tussen de studenten komt tot stand doordat ze elkaar dagelijks zien en aan hetzelfde overkoepelende onderzoek werken. Ze bespreken hun vragen en bevindingen met elkaar voordat ze naar de begeleider stappen. Dit stelt hen in staat om elkaars expertise te benutten en samen metingen voor te bereiden of uit te voeren.
Samenwerking
Via de Alliantie Voeding in de Zorg is er een groeiende groep artsen betrokken bij onderzoek naar voeding en leefstijl. Een belangrijk voordeel van het concept van deze gezamenlijke stage is dat het geïntegreerd is in het curriculum, waardoor het gemakkelijker in te plannen is. Alle aspecten zijn beschreven in het stagehandboek "Joint Internship Nutritional Medicine". Gezien de toegenomen belangstelling van zowel de studenten als de stageaanbieders, wordt verwacht dat dit concept in de toekomst verder kan worden uitgebreid.
Deze ontwikkeling van dit nieuwe gezamenlijke onderwijs door de WUR en UMC Utrecht is mogelijk gemaakt door de Regio Deal Foodvalley.