Groene en witte jassen in gesprek in regio Foodvalley

Wat hebben een cardioloog, agrarisch ondernemer en dieetkok met elkaar gemeen? Juist! Gezonde voeding en de herkomst daarvan houdt veel mensen bezig. In Ziekenhuis Gelderse Vallei vond dinsdag een levendig gesprek plaats. “Gezond en vers voedsel draagt bij aan goede zorg, zowel tijdens het verblijf in het ziekenhuis als daarbuiten,” zegt cardioloog Tom van Loenhout. In het kader van de Dutch Food Week en de ‘Geef kleur door’ uitdeelactie werden daarbij verse steekproducten overhandigd aan het ziekenhuis.

Gesprekspartners
In gesprek waren Tom van Loenhout, cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg, Gina van Elten, pluimveehouder en voorzitter LTO Noord afdeling Gelderse Vallei, Menrike Menkveld, directeur Alliantie Voeding in de Zorg, Barry van Geresteijn, agrarisch ondernemer in Foodvalley en stagiaire Marije Wilting. De koks gaven een kijkje in de keuken van het ziekenhuis.

Samenwerken 
De partijen zijn aan elkaar verbonden via de Regio Deal Foodvalley. Daarin wordt samen gewerkt aan het bevorderen van toekomstbestendige landbouw en gezonde voeding. Er wordt ook ingegaan op brede welvaart. “LTO sluit donderdag 14 oktober aan bij de Nationale Groente en Fruit Dag”, vertelt Van Elten. “Voor agrarisch ondernemers is het belangrijk om te laten zien welk voedsel zij leveren en hoe ze dat maken. Rondom voedselproductie dragen ze ook bij aan zaken als landschapsbeheer, natuuronderhoud, energieopwekking en werkgelegenheid. In combinatie met het gezondheidsaspect is het ziekenhuis de beste plek om te laten zien wat we te bieden hebben. Daarom willen we kijken waar we kunnen samenwerken.”

Vers, gezond én lekker
In Ziekenhuis Gelderse Vallei staat vers, gezond voedsel hoog op de agenda, vertelt Menkveld. “Hier wordt veel vers gekookt of bereid, zowel voor patiënten als voor bezoekers en het personeel. Ziekenhuis Gelderse Vallei is een voorhoedeziekenhuis in het project Goede Zorg Proef Je en heeft als doel om in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben voor patiënten, medewerkers en bezoekers, gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding. 

Daarom zijn we steeds op zoek naar hoe ze voeding lekker, vers en gezond kunnen aanbieden. We weten dat het eten een verwenmoment voor patiënten is. Zo zijn de maaltijden een uitgelezen kans om mensen te inspireren en te laten proeven hoe lekker gezond eten kan zijn. Via het landelijke netwerk waarin ziekenhuizen werken aan een gezonder voedingsaanbod, willen we dat als Alliantie Voeding uitdragen en versnellen.” 

Leefstijl
Cardioloog Van Loenhout onderstreept het belang om patiënten en medewerkers mee te geven dagelijks gezond te eten. “Het verblijf van patiënten duurt vaak maar enkele dagen. In de zorg herkennen we steeds meer hoe belangrijk een goede leefstijl is voor de gezondheid; dagelijks voldoende bewegen en slapen, vers voedsel, eten volgens de Schijf van Vijf. Daar proberen we patiënten zoveel mogelijk op te wijzen.”

Streekproducten 
Binnen het kader van gezonde en verse voeding past ook aandacht voor de herkomst daarvan. Tijdens een bezoek aan de keuken vertellen de koks dat er door het ziekenhuis ook met lokaal voedsel wordt gewerkt. “Met name verse, onbewerkte producten zoals fruit, groenten, kruiden en vlees worden ingezet.” 
Groenteteler Van Geresteijn is benieuwd naar hoe boeren verder tegemoet kunnen komen aan behoeften van het ziekenhuis. “We gaan graag in gesprek over hoe we elkaar kunnen versterken. Is er bijvoorbeeld behoefte aan specifieke producten bij het ziekenhuis of voedingswaarden in het menu, ook met het oog op de voedseltransitie waar we in zitten. Daar kunnen we als boeren zoveel mogelijk rekening mee proberen te houden naar de toekomst toe.”