Kickstart over leefstijl voor startende professionals

Een gezondere leefstijl hoort bij het taakgebied van professionals in de zorg, zoals verpleegkundigen, sociaal werkers, fysiotherapeuten, diëtisten en HR-medewerkers. De huidige professionals geven aan dat aandacht voor leefstijl in zorg en welzijn heel belangrijk is en dat de juiste kennis en vaardigheden cruciaal zijn om deze taak goed uit te voeren. Met deze minor investeren we via de Regio Deal Foodvalley in de deskundigheid van startende professionals. Zo kunnen ze zich vol zelfvertrouwen en met innovatieve methodes inzetten voor de vitaliteit van hun cliënten.

Van escaperoom tot toets
Tijdens de minor Versterk een gezonde leefstijl werken studenten in groepjes aan een mobiele, inhoudelijke, activerende escaperoom van 30 minuten over voeding en een gezondheidsprobleem. Aan het einde van het traject wordt de escaperoom ook daadwerkelijk gespeeld. Daarnaast maken de studenten onder andere een concrete voorlichtings- of gesprekstool die een professional kan inzetten bij een cliënt met lage gezondheidsvaardigheden. Aan het einde wordt er ook getoetst en gereflecteerd op het leerproces.

Verdieping op leefstijl
Deze minor biedt de studenten extra verdieping op de relatie tussen ziekte, gezondheid en voeding. Er is uitgebreid aandacht voor evidence-based interventies die ingezet kunnen worden. En ook krijgt het ondersteunen van cliënten met lage gezondheidsvaardigheden aandacht. Want het is een uitdaging om deze cliënten te begeleiden naar gezonder gedrag via de leefstijlfactoren bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Het omgaan met professionele dilemma’s en de ondersteuning baseren op feiten komen daarnaast aan bod. 

Enthousiaste reacties
De studenten versterken met deze minor niet alleen hun vaardigheden en kennis om cliënten te ondersteunen tijdens leefstijlverandering. Ze kunnen de opgedane kennis over leefstijl en gezond uitstekend ook direct toepassen in hun eigen leven. Vooral de opzet van de minor wordt gewaardeerd: “Erg leuk om door het ontwerpen van een escaperoom op een hele creatieve manier bezig te zijn met de theorie. En door de opdrachten ben je vanaf het begin van de minor al bezig met het omzetten van theorie naar praktijk,” zeggen de studenten.

Bekijk hier de video over de minor Versterk gezonde leefstijl.