Mensen met kanker weer laten genieten van eten

Hoe kun je gezond en lekker eten als je reuk en smaak zijn aangetast? Veel oncologische patiënten hebben hier last van. Daarom organiseert Ziekenhuis Gelderse Vallei samen met het Toon Hermans Huis Ede en het Van Lodenstein College kookworkshops speciaal voor deze groep mensen. De kookworkshops vallen onder het thema Voeding en gezondheid van de Regio Deal Foodvalley.

Het idee om kookworkshops te organiseren is ontstaan vanuit het Toon Hermans Huis Ede. Dit is een inloopcentrum voor mensen met kanker en hun naasten. Tijdens een gezamenlijk diner met zelf-geoogste groenten uit de Toon Tuin – de bijbehorende moestuin waar mensen met kanker kunnen tuinieren – bleek dat er behoefte was aan informatie over voeding voor mensen met kanker. Wat is gezond, en hoe laat je eten weer lekker smaken als je last hebt van reuk- en smaakverandering door (de behandeling van) kanker?

Kookworkshops ‘Eten met Smaak’

Uit onderzoek op de oncologiedagbehandeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei blijkt dat 75% van de patiënten last heeft van reuk- en smaakverandering. Klachten zijn zeer divers: van een verminderde reuk, tot een metaal- of kartonsmaak. Lastig, want juist voor deze patiëntengroep is het belangrijk om goed te eten.

Om deze patiënten te ondersteunen, is er in 2023 een pilot gestart van drie kookworkshops. Deze workshops worden begeleid door kok Eric-Jan Wissink (Eric-Jan de Smaakman) die gespecialiseerd is reuk- en smaakproblematiek. In kleine groepjes gaan de deelnemers zelf aan de slag met gerechtjes en krijgen ze praktische tips om het eten weer lekker te laten smaken. De workshops vinden plaats in het Van Lodenstein College voor praktijkonderwijs in Ede waar leerlingen helpen met koken en bedienen.

‘Het verraste gezicht van de partner is de kers op de taart’

Omdat deelnemers een partner mogen meenemen, en omdat het kleine groepen zijn, is de workshop ook een soort lotgenotenbijeenkomst. Ook dat is erg waardevol, merkt één van de deelnemers op. “Je loopt vaak tegen dezelfde dingen aan en omdat er meer deelnemers met kanker zijn, voel je je ook wat normaler.”

Iris de Koning, projectcoördinator in Ziekenhuis Gelderse Vallei: “Het geeft veel voldoening om deelnemers opeens weer te zien genieten van bepaalde gerechten. Het verraste gezicht van de partner is de kers op de taart. Eric-Jan doet het ontzettend goed met een persoonlijke aanpak; wat ook nodig is, want reuk- en smaakproblemen zijn bij iedereen weer anders. De samenwerking met het Toon Hermans Huis en het van Lodenstein College is zeer waardevol. Voor de leerlingen is dit een unieke ervaring, en de impact van de kookworkshop vergroot enorm wanneer deelnemers daarna aansluiten bij het Toon Hermans Huis waar lotgenoten elkaars steun en toeverlaat zijn.”

Wegens succes verlengd

Deelnemers waarderen de kookworkshops zeer en geven ze gemiddeld een 9 als cijfer. Eén van de deelnemers verwoordt het treffend: “Eten wordt weer dineren”.  Door het succes zullen de kookworkshops ook in 2024 worden georganiseerd, met financiële steun van de Regio Deal Foodvalley. Zo zorgen we er samen voor dat mensen in de regio weer kunnen genieten van eten.