Op ontdekkingsreis naar innovaties in Regio Foodvalley

Regio Foodvalley is een regio waar veel innovatieve ideeën tot bloei komen die het verschil maken. ‘Ontdek en ontmoet’ was het thema van de netwerkbijeenkomst die op 9 juni in Regio Foodvalley in De Meerwaarde Barneveld plaatsvond. Ruim 120 deelnemers zagen op verschillende locaties hoe de partners in Regio Foodvalley op verschillende thema’s innoveren en samenwerken aan een duurzame en gezonde toekomst. Er waren ook verschillende projecten van de Regio Deal Foodvalley te bezichtigen.

Blik op de regio
Keynote-spreker is prof. dr. Gert-Jan Hospers, hoogleraar geografie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en directeur van de Stichting Stad en Regio. Hospers houdt zich onder meer bezig met actuele sociaaleconomische vraagstukken in stedelijke en landelijke gebieden met een focus op Oost-Nederland. Hij inspireerde de aanwezigen - aan de hand van een aantal aansprekende voorbeelden - over het belang van innoveren en de betekenis van de regio daarbij. “Je kunt tegenwoordig beter spreken van de Hand- in plaats van de Randstad: de Randstad heeft vingers gekregen. Dat zijn de regio’s waar veel innovatieve kracht aanwezig is.” Daarnaast riep hij de aanwezigen op in lange termijnen te denken.

Regiotour
In Regio Foodvalley werken overheden, onderwijs- en kennisinstellingen met ondernemers aan een toekomstbestendige regio waar het goed leven en werken is. Hoe passen bedrijven innovaties in de praktijk toe? En wat is daarvoor nodig? Tijdens de Regiotour stapten de deelnemers op de fiets, in de trein of in de bus en maakten kennis met verschillende bedrijven uit Barneveld en omgeving.

Epos (lid van de Food Academy Nijkerk) vertelde de bezoekers van de netwerkbijeenkomst meer  over Epos als partner in smaakmakers en over de innovaties in allergeenveilige producten en productlijnen. “Dat is goed gelukt! Ook blijven wij graag benadrukken hoe belangrijk het is om, in samenwerking met de Food Academy Nijkerk, jongeren te blijven opleiden in ons bedrijf”, aldus Elske Mouw, directeur Epos Nijkerk.

Bij het Insect Experience Centre (gefinancierd vanuit het Regio Deal Fonds gedeelde proeffaciliteiten) zagen de deelnemers hoe een geautomatiseerd systeem om insecten te kweken werkt. Eltjo Bethlehem, businessmanager van het Poultry Expertise Centre: “Het Insect Experience Centre is een sprekend en praktisch voorbeeld van samen innoveren in de dynamische omgeving van kennisoverdracht.” Circulaire Innovatieve verpakkingen worden bij Paperfoam gemaakt. Deze verpakkingen zijn volledig biologisch afbreekbaar.

Op de boerderij van Conny van den Top (deelnemer Boer-aan-het-Roer) leerden de deelnemers hoe de bodem centraal staat in de bedrijfsvoering. Ze deed een bevlogen oproep om samen te werken. "Ik vind het belangrijk om te laten zien dat we in de regio samenwerken en dat het daardoor werkt."

Bij zorgorganisatie Norschoten (deelnemer in onderzoek naar de rol van voeding in fitheid van ouderen) konden deelnemers zelf hun fitheid ervaren. Het verbeteren van spiermassa is een belangrijke factor om zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven. Zowel voeding als beweging kan hieraan bijdragen.

De Meerwaarde: geloof in elk talent
Onderwijslocatie De Meerwaarde was deze dag de gastlocatie voor de netwerkbijeenkomst van Regio Foodvalley. Bert Brand, voorzitter College van Bestuur van De Meerwaarde: “Leuk dat De Meerwaarde Regio Foodvalley mocht ontvangen. De middag stond in het teken van innovatie. De deelnemers waren duidelijk benieuwd naar de (beroepsgerichte) visie en praktijk van ons onderwijs van De Meerwaarde. We mochten vertellen hoe we dat in ons onderwijs in het algemeen levensecht vormgeven en konden de innovatieve resultaten rond Sterk Techniek laten zien. We kregen heel mooie reacties op ons Techniekcentrum en daarbinnen ook op ons Technolab. Men was best wat onder de indruk van wat we met elkaar in onze samenwerking met de basisscholen speciaal voor leerlingen van groep 7 en 8 binnen hun leerlijn Wetenschap en Technologie hebben ontwikkeld.”

Regio Foodvalley Days
De regiotour vormde een onderdeel van de Regio Foodvalley Days die op 8, 9 en 10 juni 2023 plaatsvonden. Drie dagen vól inspiratie en kennismaken met een regio die een unieke positie heeft op het gebied van agrifood, voeding en gezondheid. Op 8 juni vond een Inspiration Dinner plaats. Op 11 juni kan iedereen op stap gaan in de regio met de wandel- en fietswijzer van Regio Foodvalley. Deze routes staan op www.ontdekregiofoodvalley.nl.