Podcast "Betaalbare Meerwaarde" toont de kracht van de keten

Varkenshouder Gerald Deetman heeft met Valleivarken een bijzonder concept ontwikkeld. Alle partners van het concept werken samen in een gesloten keten om varkensvlees af te zetten. “Onderling vertrouwen is daarin essentieel”, vertelt Deetman. Deze podcast toont de kracht van de keten.

In de podcastserie Nieuwe Verdienmodellen van Boer aan het Roer komen agrarisch ondernemers aan het woord die met alternatieve verdienmodellen aan de slag zijn gegaan. De reeks is bedoeld voor agrariërs, erfbetreders, beleidsmakers en geïnteresseerden die in hun werkveld te maken hebben met de afzet van agrarische producten. De podcastreeks is afgetrapt met een webinar over actuele theorieën in dit veld.

Betaalbare meerwaarde
Gerald begon jaren geleden met Valleivarken omdat hij aan een betere gezondheidsstatus van zijn varkensbedrijf wilde werken. Toen dit lukte, is hij gaan kijken hoe hij zijn producten vervolgens kon gaan verwaarden. Het doel van het concept is nu om de hele keten te laten samenwerken. Van voerleverancier, dierenarts en agrariërs tot supermarkt. “Alle partners hebben toevoegde waarde in de keten. Iedereen moet de keten beter maken,” zegt Deetman.

Efficiënte keten
De keten is primair gericht op samenwerking, maar is ook kostenefficient. Er wordt gewerkt met vaste, vooraf afgesproken prijzen. De ondernemer stuurt een factuur naar zijn afnemers, in plaats van afhankelijk te zijn van de wisselende marktprijs. “Er is geen handel te bedrijven in de keten, maar door optimale samenwerking kunnen we wel zoveel mogelijk faalkosten en qua efficiëntie slagen slaan. Daarvoor is vertrouwen onderling essentieel.”

Hier kunt u de podcast "Betaalbare Meerwaarde" beluisteren.