Regio Foodvalley viert oogst Regio Deal
Op 7 november ontvingen Natalie Burgers (ministerie VRO) en Marieke Mossink (ministerie LVVN) uit handen van René Verhulst, voorzitter Regio Foodvalley, het tijdschrift ‘De Proeftuin’. De verhalen in het tijdschrift laten zien wat de Regio Deal Foodvalley concreet voor de regio heeft opgeleverd. De overhandiging vond plaats tijdens het feestelijke Regio Deal Foodvalley Event in de Mauritskazerne in Ede.
Boer aan het Roer
De verandering naar een duurzaam en gezond voedselsysteem stond vier jaar lang centraal in de Regio Deal tussen Rijk en Regio Foodvalley. In die verandering zijn bijvoorbeeld stappen gezet in het meten en reduceren van stikstofuitstoot. Vanuit verschillende kanten wordt geïnteresseerd gekeken naar de manier van meten met de Boer aan het Roer, die in regio Foodvalley is opgezet. Ondanks de druk op de landbouwsector is het de partners van de Regio Deal Foodvalley gelukt om samen te blijven werken aan mogelijke oplossingen.
Gezond en vitaal
Ook de experimenten om inwoners gezond en vitaal te houden door ze te ondersteunen met het maken van gezonde keuzes en de omgeving waarin ze hun voedsel kiezen gezonder te maken gooien hoge ogen. Om in de toekomst aan de toenemende zorgvraag en de vraag op de arbeidsmarkt te kunnen voldoen is investeren in preventie noodzakelijk is de boodschap vanuit de Regio Deal Foodvalley.
De sprong vooruit
Dagvoorzitter Marlies Claasen leidde de boeiende gesprekken met prominenten van het Rijk en de regio, waaronder ministeries en universiteiten. De drie stuurgroepleden van de Regio Deal Foodvalley – voorzitter Verhulst en gedeputeerden Peter Drenth (Gelderland) en Mirjam Sterk (Utrecht) – prezen de vooruitgang die in vier jaar is geboekt. Sterk benadrukte de samenwerking met agrariërs aan duurzame landbouw: “Met de Proeftuin Boer aan het Roer zijn mooie stappen gemaakt in bodembeheer en terugdringen van stikstofuitstoot.” Drenth ziet dat de fondsen uit de Regiodeal de innovatiekracht versterken: “Dankzij extra apparaten en faciliteiten en bijbehorende ondersteuning is de regio nog meer aanjager van innovatie in agrifood.”
Toekomst
Voorzitter van Regio Foodvalley en van de stuurgroep van Regio Deal Foodvalley, René Verhulst, is er vooral trots op wat er in vier jaar tijd is bereikt. “Ik ben trots op de resultaten in het toekomstbestendig maken van landbouw, gezonder maken van inwoners en de ondersteuning van foodbedrijven in innovatie. En zeker ook in het vertrouwen dat tussen de partners is gegroeid.” Dat de samenwerking goed bevallen is blijkt ook uit het feit dat op 31 oktober een nieuwe Regio Deal Foodvalley aanvraag is ingediend bij het Rijk.