Studenten Geneeskunde en Voeding & Gezondheid werken aan gezamenlijke opdracht

Geneeskundestudenten van het UMC Utrecht en studenten Voeding & Gezondheid van de Wageningen University & Research (WUR) gaan samenwerken aan een opdracht over voeding bij ziekte. De studenten krijgen zo de mogelijkheid om te leren buiten hun discipline. Veel studenten Voeding & Gezondheid hebben namelijk ook een medische interesse, en veel geneeskundestudenten zouden graag meer willen leren over voeding. Op 22 november was het gezamenlijke startcollege.

De WUR en het UMC Utrecht werken op meerdere projecten samen. Doordat de expertises van beide instellingen complementair zijn, geeft de samenwerking studenten de mogelijkheid om een programma samen te stellen dat aansluit op hun wensen. Voor het UMC Utrecht past dat binnen de onderwijsstrategie De Nieuwe Utrechtse School. Een goed voedingsadvies draagt bovendien bij aan het herstel van de patiënt en kan ook helpen ziekten te voorkomen. 

Advies voor arts én voor patiënt
Alle 450 eerstejaarsstudenten van de twee opleidingen doen mee aan de opdracht. Docenten van beide opleidingen hebben gewerkt aan drie verschillende casussen. Daarin staat een patiënt beschreven die met een aandoening bij een arts of voedingsprofessional komt, die gerelateerd is aan zijn of haar leefstijl. De studenten moeten in gemengde groepjes twee opdrachten uitvoeren: een professioneel advies met wetenschappelijke onderbouwing voor de professional en een beknopte begrijpelijke boodschap voor de patiënt.

De studenten startten op 22 november met een gezamenlijk online college. In de weken daarna gaan ze aan de slag met het uitwerken van de opdracht onder begeleiding van hun tutor. De opdracht wordt afgesloten op 9 december met groepssessies, waarin studenten de oplossingen van hun drie verschillende casusopdrachten aan elkaar presenteren. 

Regiodeal stimuleert samenwerking
Het organiseren en ontwikkelen van dit innovatieve onderwijs is mogelijk gemaakt vanuit de gelden van de Regiodeal Foodvalley. Wageningen University & Research, UMC Utrecht en Alliantie Voeding in de Zorg werken hierin samen aan meer voedingskennis in zorgopleidingen.