Training praktijkbegeleiders gestart

Praktijkbegeleiders zijn waardevol voor werkgevers en werknemers. Een goede begeleiding kan hét verschil maken in praktijkonderwijs. Op 15 februari is daarom een nieuwe training gestart voor praktijkopleiders. De Food Academy Nijkerk heeft de training ontwikkeld in samenwerking met diverse onderwijspartners. De studenten maken door goede begeleiding een sprong in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Maar ook de begeleiders en bedrijven profiteren hiervan.

Samen ontwikkelen
De Food Academy Nijkerk heeft in samenwerking met de Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Aeres (V)MBO een speciale training voor praktijkbegeleiders ontwikkeld. In de training wordt aandacht besteed aan een succesvolle start en hoe je op een motiverende manier instructie en feedback kunt geven. Ook leren de praktijkbegeleiders goede begeleidingsgesprekken te voeren en hoe ze eerlijk kunnen beoordelen. 

Opzet training 
De training bestaat uit drie lesdagen, waarop elk twee modules behandeld worden. Gedurende het traject krijgen de deelnemers praktische handvaten aangereikt waarmee ze kunnen ontwikkelen tot een volwaardig praktijkbegeleider. De training bestaat uit groepssessies, maar ook 1 op 1 gesprekken tussen deelnemer en coach. Op 15 februari is de eerste groep met de training gestart bij Arla Foods. Zes enthousiaste medewerkers worden onder begeleiding van Michael Meulenkamp van SBB klaargestoomd voor het praktijkbegeleiderschap.

Goed investering
Tijdens de eerste lesdag zat de sfeer er al goed in, vertelt Michael: “Ik ervaar als trainer dat deze praktijkopleiders deskundig en inhoudelijk overkomen. Ze geven aan blij te zijn met de nieuwe inzichten over hoe ze beter kunnen aansluiten en communiceren met de student. Ze ervaren de training vooral als “opfrismoment” om weer even duidelijker, en met meer aandacht, te gaan begeleiden. Het investeren van tijd en aandacht in een leerling betaalt zich uit in een beter leerproces en resultaat van de leerling."