Zwangeren denken mee over app voor persoonlijk voedingsadvies

Als een zwangere vrouw gezond eet, heeft haar baby meer kans op een goede start. Daarom ontwikkelen onderzoekers van Wageningen University & Research een app om (aanstaande) ouders te ondersteunen om voor gezonde voeding te kiezen. In september starten de onderzoekers met co-creatiesessies om de app verder te ontwikkelen. Zwangere vrouwen en net bevallen moeders worden uitgenodigd voor een groepsgesprek om de invulling van de app te bespreken.

Persoonlijke voedingscoach
Eerder hebben de onderzoekers zwangere vrouwen en vrouwen in het jaar na hun zwangerschap al gevraagd over hun ervaringen met eten en bijvoorbeeld gerechten bedenken, koken en boodschappen doen. Uit deze interviews kwamen inzichten welke behoeftes en mogelijkheden er zijn om vrouwen tijdens deze periode te coachen om gezonder te eten. Er zijn al een aantal apps beschikbaar die algemeen voedingsadvies geven tijdens deze periode. De bedoeling van de nieuw te ontwikkelen app is dat dit voedingsadvies persoonlijk en coachend is. Vandaar dat de volgende stap in co-creatie met de doelgroep zelf is.

Gebruiksvriendelijk
Gezonder eten betekent gedrag veranderen. Daarom worden in de ontwikkeling van de app wetenschappelijke aspecten meegenomen die belangrijk zijn om gedragsverandering te bevorderen. Daarnaast is gebruiksvriendelijkheid uiteraard belangrijk. Om te achterhalen wat ervoor zorgt dat vrouwen de app gaan gebruiken gaan de onderzoekers in een groepssetting met ze in gesprek. In deze groepsgesprekken wordt besproken wat zij belangrijk vinden in een app, hoe zij deze app voor zich zien, wat voor hen werkt en wat niet.

Eerste versie 2024
De ontwikkeling van de app is onderdeel van het werkpakket Prille start binnen het thema Voeding en gezondheid van de Regio Deal Foodvalley. Aan de hand van de resultaten van de co-creatiesessie verwachten de onderzoekers in het begin van 2024 een eerste versie van de app te hebben. Deze app zal daarna nog verder ontwikkeld en verbeterd worden.