Wethouder Hans van Daalen en projectleider Jochem Damhuis (midden) reiken de cheque uit aan deelnemer Mark Holmwood (rechts)

Veertig ‘snuffelfietsers’ op pad in gemeente Barneveld

Sinds woensdagavond 19 februari rijden er in de gemeente Barneveld veertig ‘snuffelfietsen’ rond. De vrijwilligers haalden woensdag het kastje met mobiele sensor op in de raadzaal in het gemeentehuis. Dit kastje kunnen zij aan het stuur van de eigen fiets hangen. De deelnemers doen gedurende tien weken luchtmetingen. Ook brengen zijn veelgebruikte fietsroutes in kaart en meten zij de kwaliteit van het wegdek. De kastjes zijn beschikbaar gesteld vanuit de provincie Gelderland en Regio Foodvalley.

Op woensdagavond 19 februari ging het project van start met een gezamenlijke kick-off in het gemeentehuis voor alle deelnemers. Wethouder Hans van Daalen heette de deelnemers welkom. ,,Deelnemers kunnen met de snuffelfiets op een makkelijke manier bijdragen aan de kennis die nodig is voor veilige en schone fietsroutes. Daarom ondersteunen wij als gemeente Barneveld dit experiment van harte”, aldus wethouder Hans van Daalen. Tijdens deze bijeenkomst gaven Provincie Gelderland en Sodaq Civity een toelichting op het project.

Prijswinnaar

Onder de deelnemers die aanwezig waren bij de kick-off avond, werd een tegoedbon van 50 euro verloot voor een onderhoudsbeurt of accessoire voor de fiets bij een lokale fietsenmaker. Deelnemer Mark Holmwood kreeg deze prijs uitgereikt door wethouder Hans van Daalen en projectleider Jochem Damhuis van Provincie Gelderland.

Digitaal dashboard

De deelnemers aan de snuffelfiets delen met hun snuffelkastje de informatie die zij tijdens hun gebruikelijke fietstochten verzamelen. Bij de sensor hoort een digitaal dashboard voor een gedetailleerd overzicht en actuele informatie van de gereden routes. De privacy van de deelnemers is gewaarborgd doordat de afgelegde routes niet herleidbaar zijn tot de persoon, en de data in bulk en niet per persoon wordt verwerkt.

Achtergrond project Snuffelfiets

Provincie Utrecht startte in 2019 met het experiment Snuffelfiets. Dat was zo’n succes, dat besloten werd het gebied uit te breiden naar Regio Foodvalley. Provincie Gelderland neemt de projectleiding op zich voor de Regio Foodvalley. In totaal zijn er tachtig kastjes verdeeld onder vijf gemeenten: Barneveld,Veenendaal, Scherpenzeel, Ede en Wageningen. Bij het project Snuffelfiets werken provincie en gemeenten samen met inwoners, bedrijven, onderwijs, kennisinstituten en andere overheden.

Doel van experiment

Doel van het experiment is het bewustzijn en de betrokkenheid van inwoners kan vergroten bij hun eigen leefomgeving en het belang van een goede luchtkwaliteit. Het experiment duurt 2,5 maand.
De deelnemers verzamelen onder andere (open) data fijnstofconcentraties in hun gemeente gemeente, en brengen zo groene fietsroutes in kaart. Ook meten zij de kwaliteit van het wegdek. ,,De resultaten van dit experiment leveren zo een waardevolle bijdrage aan nieuwe inzichten”, aldus wethouder Hans van Daalen.

Foto: gemeente Barneveld/Pauw Media