WUR wint Autodeel Award

De winnaars van de Autodeel Awards zijn bekend gemaakt tijdens de lancering van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Deelmobiliteit op 27 juni. Onder meer Amsterdam, Groningen en Eemsdelta vielen in de prijzen. Ook Wageningen Universiteit werden beloond voor hun inspanningen op het gebied van autodelen.

De Wageningen Universiteit won de award voor beste werkgever. Natuur & Milieu reikte samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de awards uit. Samen zijn zij initiatiefnemer van de Autodeel Awards om deze manier van autogebruik meer op de kaart te zetten.

Een vakjury koos de winnaars aan de hand van deskresearch en gegevens uit interviews, uitgevoerd door Natuur & Milieu. De milieuorganisatie en het ministerie van I en W vinden autodelen beiden een hele mooie manier om autogebruik betaalbaar, schoner en beschikbaar te houden;

Jan-Bert Dijkstra, directeur bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: ‘Het is een mooie manier om met elektrisch rijden kennis te maken. Je downloadt een app, maakt een account aan en je hebt toegang tot een elektrische auto. Een goede ontwikkeling is ook dat autodelen toeneemt, naast het groeiende aanbod in de steden zie je ook steeds meer lokale initiatieven in het hele land.’

‘Met deelauto’s geef je ruimte terug aan de straat, omdat een deelauto wel vier tot acht auto’s vervangt. Autodelen zorgt ook nog voor minder uitstoot omdat ze vaak elektrisch zijn en omdat mensen minder makkelijk de auto pakken. Dat is beter voor het klimaat en het zorgt voor minder luchtvervuiling’, aldus Nienke Onnen, programmaleider Mobiliteit bij Natuur & Milieu.

Award voor werkgever naar Wageningen Universiteit

Werkgevers hebben veel invloed op het mobiliteitsgedrag van werknemers en kunnen deelauto’s bekend maken. De Wageningen Universiteit won in de categorie beste werkgever. Zij biedt niet alleen deelauto’s aan, maar communiceert er ook actief over en geeft duurzame mobiliteit voorrang. Ze organiseren webinars over autodelen, vergoeden OV voor 100% en werken aan betere bereikbaard van het openbaar vervoer.

Waarom zijn de Autodeel Awards belangrijk?

Autodelen geeft niet alleen ruimte terug aan de bewoners van een buurt, maar maakt buurten ook groener en zorgt ervoor dat mensen elkaar leren kennen. Veel deelauto’s zijn ook nog eens elektrisch, dat betekent dat er minder uitstoot is tijdens het rijden. Alle reden dus om organisaties en mensen die zich hiervoor inzetten in het zonnetje te zetten. Want zij zorgen ervoor dat meer mensen gebruik kunnen maken van een deelauto.

Bron: natuurenmilieu.nl. Het complete artikel lees je hier.