‘Dit onderzoek heeft echt waarde voor zwangeren’

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, maar voor zwangere vrouwen helemaal. In het programma Power 4 Gezond Zwanger worden vrouwen op een positieve manier gestimuleerd om beter te eten. Dat werkt. Door extra momenten met diëtisten en verloskundigen verbetert de kwaliteit van voedsel. Ook na de zwangerschap. Verloskundige Anne van Dellen is enthousiast.

Anne van Dellen en haar compagnon Riët Kremers runnen samen Odebaar, een kleine verloskundigenpraktijk in Wageningen, Bennekom en Renkum. Zij hoorden bij de eersten die meededen aan Power 4 Gezond Zwanger (P4GZ). Dat werd uitgevoerd door Wageningen University & Research met partners als verloskundigenvereniging KNOV, de diëtistenvereniging en het Voedingscentrum. Het programma werd mede gefinancierd door Regio Deal Foodvalley. “Wij waren meteen enthousiast”, zegt Van Dellen. “Er wordt zo veel onderzoek gedaan onder zwangere vrouwen, maar dit brengt ook echt wat voor henzelf. Bovendien konden we er als verloskundigen wat van leren. Het onderwerp is heel belangrijk. Mensen realiseren zich steeds meer: alles wat ik eet gaat direct naar mijn kind. Maar het blijft ingewikkelde materie. Goede voeding is best een mijnenveld.”

Aandacht

De kracht van P4GZ ligt mede in de extra aandacht die de zwangeren krijgen, legt Van Dellen uit. “In het project waren vier extra contactmomenten. Eerst gaven wij informatie en inventariseerden wat de wensen of doelen zijn. Daarna was er twee keer een consult bij de diëtist. En vervolgens hadden wij weer een terugkommoment. Die aandacht voor gezonde voeding komt normaal niet altijd aan bod, omdat er al zoveel vragen spelen als iemand zwanger is.” Het eerste gesprek duurde een half uur tot drie kwartier, de terugkoppeling telkens tien minuten. De verloskundigen − en de diëtisten − kregen die extra tijd vergoed vanuit het onderzoek. “Dat was prettig, maar zonder dat hadden we ook wel meegedaan”, zegt Van Dellen. “Die financiering zegt wel iets over het belang van het onderzoek. Het maakt het relevant.”

'Leefstijlverandering is heel lastig, maar juist tijdens de zwangerschap is het een goed moment om daar mee te beginnen'

Enthousiast

Van Dellen is ook zeer te spreken over de ondersteuning die zij kregen vanuit de universiteit. “We hebben goede instructies gehad. Er was goede communicatie. Ik heb niet zo veel hulp nodig gehad, maar anders had ik het kunnen vragen. En in het begin deelden wij onze praktijk met de diëtisten die meededen aan P4GZ, dus we konden lekker sparren.” De professionals waren enthousiast en dat sloeg over op de zwangeren. “We vonden heel makkelijk enkele tientallen vrouwen die wilden meedoen. Het kostte ons geen enkele moeite om mensen te includeren in dit onderzoek”, herinnert Van Dellen zich. “Dat zegt wel wat. Wij worden bestookt met aanvragen om mee te doen aan onderzoeken. Meestal beginnen we er niet aan. Dit had echt waarde en was ook nog eens leuk om aan mee te doen.”

Standaardzorg

De belangrijkste les voor Van Dellen? Leefstijlverandering is heel lastig, maar juist tijdens de zwangerschap is het een goed moment om daar mee te beginnen. Vrouwen zijn dan heel veranderingsbereid. Het is de kunst om dat dan vast te houden. De kennis over gezond eten werpt pas echt gezondheidswinst af ná de zwangerschap, zo betoogt ze. “Tijdens de zwangerschap is iemand bereid om alles te doen of te laten voor het kind. Zo is stoppen met roken opeens voor niemand een probleem. Maar men doet het dan niet echt voor zichzelf. Na verloop van tijd beginnen sommige vrouwen weer te roken. Na de zwangerschap kan veel versloffen. Dat geldt ook voor gezond eten. De aandacht hiervoor tijdens P4GZ kan dat helpen voorkomen. De kennis van voeding is dan voor je hele leven. Dus het zou mooi zijn als uit dit onderzoek ook beleid komt en twee of drie afspraken met de diëtist standaardzorg wordt voor elke zwangere.”