2. Voeding en gezondheid

Gezonde voeding van prille start tot oude dag

In het thema Voeding en gezondheid is via zes werkpakketten (pdf, 916 KB) aan gezonde een duurzame voeding gewerkt. Gezonder en duurzamer voedsel toegankelijk maken voor alle inwoners van Regio Foodvalley gaat niet alleen om het maken van individuele keuzes. Het vraagt ook om een brede aanpak waarin zorg, beleid en de leefomgeving nauw met elkaar verweven zijn.

Wilt u meer weten over dit thema? Neem dan contact op met Anne van de Wiel(Verwijst naar een e-mailadres).

Voeding in preventie en zorg

In Regio Foodvalley wordt met veel partijen samengewerkt om mensen van prille start tot oude dag de regie (terug) te geven om met eigen keuzes hun gezondheid te behouden of te bevorderen. Hiervoor zijn in de Regio Deal Foodvalley verschillende hulpmiddelen en leefstijlinterventies ontwikkeld, getest en geïmplementeerd in de praktijk.

Lees meer

Gezonde eetomgeving

Een gezonde en duurzame eetomgeving nodigt uit om een gezonde en duurzame keuze te maken. Daarom is in de Regio Deal Foodvalley vier jaar lang onderzocht hoe de eetomgeving wijk, onderweg, werk, zorg en horeca gezonder en duurzamer kan worden gemaakt. De geleerde lessen uit deze proeftuin bieden inspiratie om zelf aan de slag te gaan met het gezonder en duurzamer maken van de eetomgeving.

Lees meer

Voeding in zorgopleidingen

Om gezonde en duurzame voeding in de zorg te stimuleren is ook goed onderwijs over voeding en gezondheid van belang. Daarom zijn onderwijsbouwstenen voor het bevorderen van gezonde voeding ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd.

Lees meer

De gezonde keuze voor mens en milieu

Gezonde en duurzame eetpatronen voor mens en milieu staat centraal binnen de missie van zowel de Regio Deal Foodvalley als het Voedingscentrum. Petra Verhoef, directeur van het Voedingscentrum, licht toe hoe zij het eetpatroon van de toekomst voor zich ziet. Hierbij spelen volgens haar twee aspecten een cruciale rol: het voedselvaardiger maken van de consument en het gezonder en duurzamer maken van de eetomgeving.

Lees het interview (Verwijst naar een externe website)

De rol van dierlijk eiwit in een duurzaam en gezond voedselsysteem

Ons voedselsysteem moet duurzamer en gezonder. Wat is de rol van dierlijk eiwit daarin? Daarover spraken we met twee themaleiders van de Regio Deal Foodvalley: professor Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte van Wageningen University & Research en professor Dick Heederik, hoogleraar One Health van de Universiteit Utrecht. Hun boodschap: in een gezonde voeding blijft plaats voor dierlijk eiwit, maar de productie ervan moet en kan duurzamer.

Lees het interview (Verwijst naar een externe website)

Samenwerken leidt tot kritisch nadenken, dat verbetert onderzoek

Een mooi voorbeeld van 1 + 1 = 3 is te zien in de samenwerking om wetenschappelijke kennis over gezonde voeding te implementeren in de zorg. Dankzij de Regio Deal Foodvalley was het mogelijk om een project op te starten om twee grote studies naar leefstijl van patiënten met dikkedarmkanker samen te voegen. Zo kwamen voedingswetenschapper Vera Wesselink van WUR en arts-onderzoeker Karel Smit van UMC Utrecht nauw samen te werken. Het verbeterde de kwaliteit van onderzoek.

Lees het interview (Verwijst naar een externe website)