Gelderland wil niet door met World Food Experience

De Provinciale Staten van Gelderland hebben op 20 december een motie aangenomen waarin ze Gedeputeerde Staten vragen de subsidie voor de World Food Experience (WFE) per direct te stoppen. WFE is onderdeel van de Regio Deal Foodvalley. Met deze motie is de toekomst van dit project uiterst onzeker.

Streep door Gelderse subsidie

Een aantal fracties uit de Provinciale Staten van Gelderland (BBB, PVV, Forum voor Democratie, 50PLUS, SP, PvdD) wilden de officiƫle besluitvormingsprocedure niet afwachten en dienden een motie in om de Gelderse subsidie aan de World Food Experience (WFE) per direct te stoppen. De motie werd met een meerderheid van de stemmen (27 voor en 24 tegen) aangenomen. Ook de leden van de coalitiepartij VVD stemden voor de motie. Het Gelderse college zal begin 2024 officieel een besluit nemen over de subsidie.

Onderdeel Regio Deal Foodvalley

De plannen voor een WFE in Ede stammen al van ruim voor de Regio Deal Foodvalley. Bij het opstellen van de deal is de WFE opgenomen als plek om mensen bewust te maken van de wereld achter hun dagelijkse voedsel en zijn de middelen voor de inrichting van de WFE onderdeel geworden van de Regio Deal Foodvalley. Stichting WFC Experience is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de attractie.

Middelen Rijk, provincie en gemeente

Zowel Rijk (5 miljoen via de Regio Deal Foodvalley), provincie Gelderland (17 miljoen) als gemeente Ede (6 miljoen) investeerden in het thema-attractie over voedsel. Ruim 6 miljoen is daarvan inmiddels uitgegeven. Het college van Gedeputeerde Staten gaat in 2024 besluiten of het het nog niet besteedde deel van de subsidie inderdaad terug gaat trekken. Het is nog onbekend wat er met de subsidies van Rijk en gemeente Ede zal gebeuren. De toekomst van de WFE is daarmee uiterst onzeker geworden.