Masterclass over leefstijlprogramma voor darmkankerpatiënten

Ziekenhuis Gelderse Vallei en Alliantie Voeding in de Zorg organiseerden op 31 januari een masterclass over het leefstijlprogramma XtraFit. Zorgmedewerkers van 15 ziekenhuizen en zorginstellingen volgden de masterclass over hoe je darmkankerpatiënten fitter maakt voor, tijdens en na hun behandeling. Deelnemers kregen praktische handvaten om het programma in hun ziekenhuis op te zetten, te implementeren of te verbeteren.

XtraFit

XtraFit is het pre- en rehabilitatieprogramma van Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) voor alle darmkankerpatiënten die een operatie ondergaan. Patiënten die deelnemen aan het XtraFit-programma krijgen een compleet en persoonlijk advies over voeding en bewegen. Daarvoor ziet de patiënt naast de chirurg (hoofdbehandelaar) en de verpleegkundig specialist, nu ook tweemaal een diëtist en fysiotherapeut tijdens de behandeling. Door extra begeleiding van fysiotherapeut en diëtist wil het ziekenhuis zijn darmkankerpatiënten fitter laten worden voor, tijdens en na hun behandeling. Fit zijn vergroot de weerstand waardoor patiënten de behandeling beter aankunnen.

Kijkje in de keuken

Deelnemers aan de masterclass ‘Pre- en rehabilitatie in de praktijk!’ noemen het een inspirerende middag. De masterclass gaat niet alleen om hoe het XtraFit-programma eruitziet maar ook hoe het geïmplementeerd is en hoe Wageningen University & Research (WUR) betrokken is bij de evaluatie. Verschillende disciplines, zoals fysiotherapeut, diëtist, verpleegkundig specialist, arts lichten toe: Hoe ziet een consult eruit in de praktijk en hoe stem je de patiëntinformatie hierop af? Maar ook: Hoe verander je in de praktijk en hoe zorg je voor draagvlak? Deelnemers kregen ook een kijkje in de keuken bij het voedingsconcept.

Kennis delen

Het programma XtraFit is het resultaat van vijftien jaar onderzoek en expertise binnen ZGV, WUR en de Alliantie Voeding in de Zorg (AVZ). Via de masterclass deelden het team van ZGV en onderzoekers van WUR en AVZ deze kennis en expertise met andere ziekenhuizen. Binnen de Regio Deal Foodvalley werken deze partijen samen aan het evalueren en verder optimaliseren van XtraFit. “Zowel in fysieke fitheid als voedingsstatus zien we positieve trends na het gepersonaliseerde prehabilitatie programma. De patiënten gaan fitter de operatie in”, aldus Eva Valgaeren, diëtist en praktijkonderzoeker bij XtraFit.

Teamwork

“Inspirerend. Jaloers. Veel kennis. Goed geregeld!”, waren reacties van de deelnemers aan de masterclass. Tijdens de plenaire terugkoppeling kwam duidelijk naar voren dat er veel zaken van belang zijn, maar dat vooral ook de overkoepelende boodschap "Teamwork" duidelijk over is gekomen.

Lees meer over Xtrafit