Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat haalt ervaringen met energietransitie op in Regio Foodvalley

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Staatssecretaris voor Klimaat en Energie, was op 14 juli te gast in Regio Foodvalley. Het eerste werkbezoek in haar nieuwe functie startte bij zonnepark Branderwal. Dat wordt aangelegd in Kootwijkerbroek en het bedrijf van pluimveehouderij Theo Bos in Barneveld. Dat heeft duizenden zonnepanelen op dak. In Regio Foodvalley zijn overheden, ondernemers en energiecoöperaties, LTO en woningcorporaties, natuur- en milieuorganisaties, inwoners, jongeren en netbeheerders samen aan de slag met de energietransitie. Op beide locaties kreeg de staatssecretaris van hen een inkijkje in de samenwerking én in de uitdagingen en lastige dilemma’s bij het maken van een regionale energiestrategie.

Didi Dorresteijn, wethouder in Barneveld en één van de opstellers van de Regionale Energiestrategie, ontving de Staatssecretaris. Tjerk Wagenaar, onafhankelijk voorzitter van het Stakeholderoverleg stelde haar voor aan vertegenwoordigers uit dit Stakeholderoverleg. Aan de hand van vier onderwerpen: burgers, bedrijven/coöperaties, boeren en bestuurders schetsten zij hun ervaringen in het samenwerken aan de energietransitie. Dat gebeurde op de twee locaties

Zonnepark Branderwal is een initiatief van Brand Jan van den Bosch van Bosch Beheer B.V. Hier laten de zonnepanelen licht door en blijft onder de zonnepanelen plek voor andere functies. Ook wordt de biodiversiteit versterkt. Direct aangrenzende bewoners en de omgeving kunnen participeren via de coöperatie Duurzaam Kootwijkerbroek. Van oudsher was er rondom het terrein een grondwal. Dit historisch landschapselement wordt hersteld. Om het park aan het zicht te onttrekken, is er een omwalling van ongeveer 2 meter hoog.

Het bedrijf van pluimveehouder Theo Bos illustreert wat zon op een boerendak kan betekenen. Het bedrijf heeft inmiddels 5000 zonnepanelen op het dak. Naast dat zij hiermee zelfvoorzienend zijn kunnen zij 200 huishoudens van stroom voorzien.

Onderwerpen die in het gesprek aan de orde kwamen waren het versterken van de natuur, het intensief en blijvend betrekken van inwoners en het stimuleren van lokale werkgelegenheid. Maar ook hoe belangrijk voldoende netcapaciteit is en de investeringen die nodig zijn van netbeheerders en ondernemers. Dat inwoners via coöperaties mee kunnen doen werd toegelicht door de energiecoöperaties. In Regio Foodvalley is ook het benutten van restgronden voor zonnepanelen belangrijk, zoals op stortplaatsen, boven parkeerplaatsen of langs snelwegen en spoorlijnen. Op natuur en landbouwgrond is de regio zuinig. Daarom pleit de regio ook voor een kwaliteitsfonds dat geld beschikbaar stelt voor onderdelen van een project die voor de omgeving aantrekkelijk zijn maar lastig te financieren. Bijvoorbeeld een mooie inpassing in het landschap. Waar in Regio Foodvalley grote overeenstemming over is: het lukt alleen samen. Je hebt elkaar nodig: de één kan meer dan de ander, je hebt met je acties invloed op elkaar en kennisdelen loont.

Didi Dorresteijn bedankte namens de hele regio de Staatssecretaris voor haar tijd en grote interesse in het onderwerp en de ervaringen van de regio. De regio heeft het bezoek enorm op prijs gesteld.

Foto's: Henriette Guest