Duurzame oogst regiodeal bij Regio Foodvalley Days
Ruim 120 deelnemers ontdekten vrijdag 7 juni hoe Regio Foodvalley samenwerkt aan een duurzame en gezonde toekomst. De start van de middag was bij Aeres Hogeschool Wageningen. Daarna gingen deelnemers op de fiets en met de bus op ontdekkingstocht de regio in. Er werden ook drie projecten van de Regio Deal Foodvalley bezocht.
Think Big Act Now
Keynote-spreker Babette Porcelijn van Think Big Act Now vertelde over hoe je als consument, burger en bedrijf duurzamere keuzes kunt maken. Ze riep daarbij vooral op om rekening te houden met verborgen impact. “Als we aan duurzaamheid denken, denken we vaak aan de impact van gebruik. Maar de meeste impact heeft al plaatsgevonden nog voordat we een product in de winkel kopen.” Ze riep de aanwezigen op ook als organisatie verder te kijken dan de koffiebekers en elektrische auto’s en serieus aan de slag te gaan de verborgen impact van je organisatie in kaart te brengen en aan te pakken.
Hooilanden: bodem en water
Midden in het Bennekomse Binnenveld ontving boer en ondernemer Lodewijk Pool een groep geïnteresseerde deelnemers op zijn boerderij de Hooilanden. Hij vertelde hoe zijn biologische bedrijf een modern gemengd bedrijf is met de takken: veehouderij, zorgboerderij en vergaderruimte. Ook neemt hij deel aan de Proeftuin Boer aan het Roer van de Regio Deal Foodvalley. Kan maaisel van natuurgrond verwerkt tot Bokashi helpen met bodemverbetering, is de vraag die centraal staat in deze pilot. Manon Scholte en Richard van Hoorn vertelden hoe Waterschap Vallei en Veluwe samen met boeren zoekt naar mogelijkheden om water beter vast te houden in de bodem.
Gezonde een duurzame eetomgeving
Hoe kun je in de wijk de eetomgeving gezonder en duurzamer maken? Wethouder Maud Hulshof (Wageningen) en Maartje Poelman, Gezondheidswetenschapper aan Wageningen University & Research namen deelnemers mee in de successen en uitdagingen van vier jaar leren in de Regio Deal Foodvalley. Zo kregen ze te zien dat het complex is om de eetomgeving gezonder en duurzamer te maken. In een systeemkaart van de eetomgevingen kun je zien aan welke knoppen je kunt draaien en hoe deze factoren op elkaar inwerken. Daarna vertelde Hulshof aan de deelnemers hoe de gemeente Wageningen hier mee aan de slag is gegaan. En “there is more to come”, want er zijn nog meer plannen bij deze gemeente die binnenkort worden onthuld!
Gedeelde apparaten
Deelnemers kregen een uniek kijkje in de wereld van supercomputer Annuna. De Regio Deal Foodvalley geeft een financiële impuls aan de uitvoering van het shared facilities programma, waardoor innovaties versneld op de markt kunnen worden gebracht. Onderdeel van dit programma is subsidie voor geavanceerde onderzoeksapparatuur. Op Wageningen Campus is verschillende gedeelde onderzoeksapparatuur te vinden die mede mogelijk is gemaakt door deze subsidie. Anunna (High Performance Computing Cluster van WUR) is één van die apparaten. Anunna wordt niet alleen gebruikt door WUR, maar ook verschillende bedrijven maken gebruik van deze faciliteit. Bedrijven die hier gebruik van willen maken kunnen zich melden bij Alexander van Ittersum. Daarbij kunnen ze ook advies krijgen op hoe hun datainfrastructuur en modellen optimaler ingericht kunnen worden zodat de computer sneller kan rekenen én minder energie verbruikt. Extra duurzaam dus.
Oogstseizoen
De Regio Foodvalley Days gaven al een klein inkijkje in de oogst van de Regio Deal Foodvalley. Op 7 november staat de volledige oogst van de regiodeal centraal. Die middag staat de versnelling die de Regio Deal Foodvalley in gang gezet heeft centraal. Tijdens dit evenement vieren we samen de successen van vier jaar Regio Deal Foodvalley, leren we van de geleerde lessen en laten we zien hoe we samenwerkingen en successen vasthouden.
Save the date: Regio Deal Foodvalley Event donderdagmiddag 7 november 2024 van 12:00 - 18:00. Locatie volgt.