Fondsen en innovatie

Om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen zijn innovaties nodig. Vanuit de Regio Deal Foodvalley zijn twee fondsen beschikbaar die een impuls kunnen geven aan de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven en kunnen helpen om innovaties sneller naar de markt te brengen. Het gaat hier om innovaties binnen de thema's eiwittransitie, voeding en gezondheid en circulaire agrifood.

De twee fondsen zijn:

  1. Gedeelde onderzoeksapparatuur
  2. Gedeelde proeffaciliteiten; met een extra regeling voor mkb-vouchers

Gedeelde onderzoeksapparatuur

Het fonds voor gedeelde onderzoeksapparatuur wordt uitgevoerd door Wageningen Universiteit. Door geavanceerde apparatuur te delen kunnen andere onderzoeksinstituten en bedrijven, waaronder bijvoorbeeld startups, gebruik maken van een groot aantal state-of-the-art apparaten. Zo worden onderzoeks- en innovatieprocessen gefaciliteerd. Er kan tot eind 2024 subsidie aangevraagd worden voor de aanschaf van nieuwe gedeelde geavanceerde apparatuur. In verband met eventuele aanbestedingsprocedures dienen de procedures m.b.t. de aankoop van apparatuur zo snel mogelijk (uiterlijk zomer 2024) opgestart te worden. De apparatuur wordt bij de hoofdgebruiker geplaatst, maar is voor gedeeld gebruik toegankelijk voor derden. Wageningen Universiteit is de eigenaar van de apparatuur, ongeacht de locatie van plaatsing (bij WUR of bij derden) van de apparatuur. In totaal was er € 7 miljoen euro subsidie beschikbaar waarvan een deel reeds is uitgeput. 

Lees ervaringen van gebruikers Meer informatie via het SRF-team van WUR

Gedeelde proeffaciliteiten

Het fonds voor gedeelde proeffaciliteiten is een financieringsinitiatief dat wordt uitgevoerd door Foodvalley NL en gericht is op het stimuleren van innovatie en samenwerking binnen de Foodvalley regio in Nederland. Er was in totaal € 6 miljoen beschikbaar om de oprichting van gedeelde proeffaciliteiten te ondersteunen, waar bedrijven en kennisinstellingen samenwerken aan onderzoek, ontwikkeling en opschaling van innovatieve voedselproducten en -technologieën. Om in aanmerking te komen voor financiering moeten projecten innovatieclusters vormen die bestaan uit ten minste drie partners, waaronder een kennispartner. De faciliteiten werken volgens een open toegangsmodel en bieden toegang tot middelen en expertise voor een breed scala aan belanghebbenden. Dit initiatief is met name gericht op het ondersteunen van kleine en middelgrote ondernemingen (mkb) en scale-ups, waardoor zij belemmeringen voor innovatie kunnen overwinnen en hun productontwikkelingsprocessen kunnen versnellen. De financiering dekt verschillende aspecten, waaronder investeringen in infrastructuur, apparatuur en operationele kosten in verband met het opzetten en runnen van de gedeelde faciliteiten. De deadline voor het aanvragen van financiering is inmiddels verstreken.

Mkb-vouchers

Om mkb te helpen gebruik te maken van de gedeelde proeffaciliteiten is er een mkb-voucher beschikbaar. Met deze vouchers kan mkb innovaties effectief testen en opschalen. Dit fonds met in totaal 1 miljoen euro (waarvan een deel reeds is uitgeput) wordt uitgevoerd door Foodvalley NL. Mkb kan nog tot juni 2026 vouchers aanvragen.

Meer informatie via Foodvalley NL

Insect Experience Centre

Een van de gedeelde proeffaciliteiten mogelijk gemaakt uit het fonds van de Regio Deal Foodvalley is het Insect Experience Centre (IEC) in Barneveld. Bij IEC zijn er volop mogelijkheden om te leren over en experimenteren met insectenkweek.

Lees meer (pdf, 4 MB)