Eetomgeving

Een gezonde en duurzame eetomgeving nodigt uit om een gezonde en duurzame keuze te maken. Daarom is in de Regio Deal Foodvalley vier jaar lang onderzocht hoe de eetomgeving wijk, onderweg, werk, zorg en horeca gezonder en duurzamer kan worden gemaakt. De geleerde lessen uit deze proeftuin bieden inspiratie om zelf aan de slag te gaan met het gezonder en duurzamer maken van de eetomgeving.

Interview

Een gezonde en duurzame voedselomgeving nodigt uit om een gezonde en duurzame keuze te maken. Daarom is in de Regio Deal Foodvalley vier jaar lang onderzocht hoe de eetomgevingen in de wijk, onderweg, op het werk, in de zorg en de horeca gezonder en duurzamer kunnen worden ingericht. Een gesprek met wethouder Bram van der Beek en onderzoeker en gezondheidswetenschapper Maartje Poelman over de ervaringen, dilemma’s en de toekomst.

Lees het interview (Verwijst naar een externe website)

Inspiratieplaat

Bekijk onderstaande infographic of klik verder naar een van de eetomgevingen wijk, zorg, mkb en onderweg of horeca voor systeemkaarten, stappenplannen, rapporten en andere informatie.

Publicaties

Claessens, I. W., Gillebaart, M., & de Ridder, D. T. (2023). Personal values, motives, and healthy and sustainable food choices: Examining differences between home meals and restaurant meals. Appetite, 182, 106432(Verwijst naar een externe website)

Weijers, R. J., Claessens, I., Gillebaart, M., de Ridder, D. T. D. (2024). Nudging towards sustainable dining: exploring menu nudges to promote vegetarian meal choices in restaurants. Appetite, 198, 107376(Verwijst naar een externe website)

Geboers L, de Vet E, Rongen FC, Poelman MP. More than the worksite cafeteria: the workplace food environment of small and medium-sized enterprises in the Netherlands. Public Health Nutrition. 2024;27(1):e137(Verwijst naar een externe website)

Moojen, Reinoud, Marleen Gillebaart, and Denise de Ridder. "Misperceived eating norms: Assessing pluralistic ignorance in the food environment." Appetite 179 (2022): 106284(Verwijst naar een externe website)

Moojen, R., Gillebaart, M., & de Ridder, D. (2023). Using misperceived social norms as a license: does pluralistic ignorance trigger complacency in the food environment? Social Influence18(1)(Verwijst naar een externe website)

Wopereis, Tamika M., et al. "Food availability, perceived food environment and social norm perceptions of healthy and vegetarian food consumption at a public music festival in the Netherlands: a cross-sectional study." BMJ Nutrition, Prevention & Health (2024): e000850(Verwijst naar een externe website)

Wopereis, Tamika M., et al. "Systems thinking for local food environments: a participatory approach identifying leverage points and actions for healthy and sustainable transformations." Health Research Policy and Systems 22.1 (2024): 101(Verwijst naar een externe website)

Characterizing food environments of hospitals and long-term care facilities in the Netherlands : a mixed methods approach. Wierda, Joline J.; Vet, Emely de; Troost, Ellemijn; Poelman, Maartje P. BMC Health services research 24 (2024)1. - ISSN 1472-6963(Verwijst naar een externe website)