Zwangere vrouwen eten gezonder dankzij Power 4 Gezond Zwanger

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen. Met het programma Power 4 Gezond Zwanger (P4GZ) worden zwangere vrouwen op een positieve manier gestimuleerd om gezonder te gaan eten. De extra momenten bij de diëtist en de verloskundige met aandacht voor voeding blijken effectief. Uit een evaluatie van P4GZ blijkt dat de voedingskwaliteit significant verbetert in de groep die het programma volgt.

Eerste duizend dagen

De afgelopen jaren groeit het wetenschappelijk bewijs dat de eerste duizend dagen van een kind cruciaal zijn voor het verdere leven. Vanaf het moment van de bevruchting tot de tweede verjaardag wordt de basis gelegd voor een kansrijke start. Daarom is er veel aandacht voor gezonde voeding bij zwangere vrouwen.

Empowerment

P4GZ is een empowermentstrategie om zwangere vrouwen te helpen gezonder te eten. Bij empowerment staat eigen regie centraal. Zwangere vrouwen bepalen dus zelf hoe zij willen werken aan een gezondere voeding. Zij worden daarin op een positieve manier ondersteund door verloskundigen en diëtisten. P4GZ faciliteert vier extra momenten voor de zwangere vrouw om voeding te bespreken vanuit een empowerment perspectief. Via motiverende gesprekvoering inventariseert de verloskundige of diëtist inventariseert samen met de zwangere waar haar motivatie ligt en wat zij nodig heeft voor een gezondere voeding.

Significant betere voeding

P4GZ is ontwikkeld, uitgevoerd en geëvalueerd in 2022-2023 samen met verloskundigen, diëtisten en zwangere vrouwen. Data van 342 zwangeren laten zien dat de voedingskwaliteit significant verbeterde in de interventiegroep ten opzichte van de controlegroep. Bovendien zorgt P4GZ ervoor dat zwangere vrouwen zich meer bewust zijn van wat ze eten. Zowel zwangere vrouwen als diëtisten zouden graag meer contactmomenten hebben tijdens de zwangerschap. Maar zwangere vrouwen en diëtisten ervaren het als een grote drempel dat een consult bij een diëtist op dit moment onder het eigen risico van de zorgverzekering valt. 

Power 4 Gezond Zwanger

Power 4 Gezond Zwanger biedt vier extra momenten aan voor de zwangere vrouw met de verloskundige of diëtist om voeding te bespreken vanuit een empowerment perspectief.

Bekijk de infographic (pdf, 5 MB)