Toolbox helpt professionals om leefstijlinterventie ProMuscle te implementeren

ProMuscle is een bewezen effectieve interventie die spierkrachttraining combineert met eiwitrijke voeding om spiermassa te verbeteren en zo ouderen langer vitaal te houden. De PUMP-fit studie onderzoekt hoe de leefstijlinterventie ProMuscle voor 65-plussers geïmplementeerd kan worden in de gemeenten van Regio Foodvalley. Hiervoor is een toolbox voor professionals ontwikkeld. De resultaten zijn nu gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Vitale ouderen

Leefstijlinterventies kunnen helpen om vooral ouderen langer fysiek en mentaal gezond te houden. Een gezonde leefstijl verlaagt de kans op gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten, depressie, en ziekenhuisopnamen. Door een gezonde leefstijl blijven 65-plussers langer fit en vitaal en kunnen zij − in goede gezondheid − langer thuis blijven wonen.

Implementatietoolbox

In werkpakket 5 van het thema Voeding en Gezondheid van de Regio Deal Foodvalley is veel onderzoek gedaan naar hoe een leefstijlinterventie zoals ProMuscle geïmplementeerd kan worden in de praktijk. De factoren die implementatie in de weg staan, zijn in kaart gebracht. Maar welke activiteiten helpen om mogelijke belemmeringen uit de weg te gaan, zijn vaak nog onbekend. Tijdens de PUMP-fit studie zijn praktische en op theorie gebaseerde implementatie-activiteiten, oftewel strategieën, ontworpen om ProMuscle te implementeren in verschillende eerstelijnspraktijken in Regio Foodvalley. De ontwikkelde activiteiten zijn toegevoegd aan een online implementatietoolbox op de ProMuscle website.

Zeven thema’s

De activiteiten in de toolbox zijn gericht op zeven thema’s: het beoordelen van de context, interne samenwerkingen, externe netwerken, kosten, kennis, kartrekkers en behoeften/middelen van 65-plussers. Het is bekend dat binnen verschillende praktijken mogelijk andere belemmeringen op de voorgrond staan. Daarom kan de online toolbox aangepast worden naar specifieke settingen en worden professionals stap voor stap begeleid in de implementatie.

Theorie + co-creatie

Een aanpak gebaseerd op theorie, gecombineerd met co-creatiesessies met verschillende stakeholders, is een bruikbare methode voor het in kaart brengen van implementatiestrategieën om een praktische implementatietool te ontwikkelen voor de implementatie van de leefstijlinterventie ProMuscle in meerdere eerstelijnspraktijken. De volgende stap van de PUMP-fit studie is het evalueren van de impact van de ontwikkelde implementatiestrategieën, inclusief de implementatietoolbox, op de implementatie van ProMuscle.

Lees de wetenschappelijke publicatie

Leefstijlprogramma ProMuscle is onderdeel van: