Circulair veevoer

Om een circulair voedselsysteem te kunnen realiseren, zullen kringlopen binnen de Noordwest-Europese regio voor zo ver mogelijk gesloten moeten worden. Dat geldt ook voor circulaire veevoerstromen. Op dit moment is de Nederlandse veehouderij voor een deel afhankelijk van niet Europese mengvoergrondstoffen zoals sojaschroot, terwijl wij geen voedingsstoffen terugbrengen naar de regio van herkomst. Daarom wordt er gezocht naar alternatieve veevoerconcepten. 

Hierbij kan gebruik worden gemaakt van regionale grondstoffen en reststromen die niet direct benut kunnen worden voor menselijke consumptie. Voorbeelden hiervan zijn bietenpulp uit de suikerindustrie en bierbostel uit de bierbrouwerij. De vraag is hoe een circulair veehouderij systeem ingevoerd kan worden in de Foodvalley regio en de effecten hiervan zijn op diergezondheid, dierwelzijn en emissies. Daarom moeten onderbouwde keuzes gemaakt worden welke circulaire veevoerconcepten gebruikt kunnen worden binnen de pluimvee-, varkens-, kalver- en geitensector.

Meer weten over Circulair Veevoer in de proeftuin van de Regiodeal Foodvalley? Kijk op de website van Boer aan het Roer(Verwijst naar een externe website).

Succesvolle proef met circulair veevoer

In de Proeftuin Boer aan het Roer is een proef gedaan met het voeren van ontsloten grasvezelkuil aan geiten. Het circulaire voerconcept, ontwikkeld door Grassa, draagt op meerdere fronten bij aan een toekomstbestendige landbouw. “We kunnen de rijkdom van gras veel beter benutten”, zegt Bob Lambrechts, productontwikkelaar bij Grassa.

Lees het interview (Verwijst naar een externe website)

Poster Circulair veevoer

Vanuit Boer aan het Roer is van de oogst van de Regio Deal Foodvalley een poster gemaakt voor elke thema.

Varken doet het niet minder op circulair voer

Varkensvoer bestaat al voor een groot deel uit reststromen die niet direct geschikt zijn voor menselijke consumptie. Maar wat is het effect van circulair voer op de dieren? En kan het aandeel reststromen in het voer nog verder omhoog? Deze vragen waren aanleiding voor het project Boer aan het Roer.

Lees het artikel (Verwijst naar een externe website)