
1. Toekomstbestendige landbouw
In het thema Toekomstbestendige landbouw wordt de ontwikkeling naar een duurzame landbouw versneld. In de Proeftuin Boer aan het Roer worden verschillende innovaties en maatregelen op het gebied van bodemverbetering, circulair veevoer, emissiereductie en verdienmodellen getest. Naast het meten van emissies in de stal en het meten van de luchtkwaliteit in de omgeving, worden ook bijvoorbeeld diergezondheid en dierwelzijn gemonitord. Deze aanpak maakt een integrale afweging van verschillende opties voor de doorontwikkeling van de veehouderij mogelijk.

Contactpersoon:
Ilona Baan
Projectleider LTO Noord
06-30228105(Verwijst naar een telefoonnummer)
info@boeraanhetroer.nl (Verwijst naar een e-mailadres)

'Zó ontstaat er beweging'
Een toekomstbestendig landelijk gebied kan niet zonder agrarische bedrijven. Ze maken deel uit van de economische en de sociale structuur van de regio en bieden een proeftuin voor innovaties en nieuwe verdienmodellen. Hoe zorg je ervoor dat de agrarische sector toekomst heeft? Niels Wassenaar en Jan Pieter van der Schans laten zien hoe bedrijven, overheden en kennisinstellingen in de Regio Deal Foodvalley samen toewerken naar een nieuwe balans tussen voedselvoorziening, natuur en een gezonde leefomgeving. “In de Regio Deal Foodvalley leren we van elkaar én maken we grote vraagstukken behapbaar.”

'Samen kunnen we grote problemen oplossen'
“Je moet eerst kennismaken voordat je met elkaar kennis kan maken.” Dat zijn de gevleugelde woorden van Henk Kievit. Hij en Dick Koorn zijn twee van de leden van het managementteam van het thema toekomstige landbouw van de Regio Deal Foodvalley. Kievit is lector aan de CHE en Koorn is senior projectmanager bij LTO Noord. Wie kunnen er nou meer vertellen over de samenwerking tussen de kennisinstellingen in de regio en de boer in het veld? Communicatie is daarbij het toverwoord. Daarmee kan 1 + 1 = 3 praktijk worden.

Johan Osinga: 'Dit smaakt naar meer'
Johan Osinga is directeur-generaal Regieorganisatie Transitie Landelijk Gebied (DG-RTLG) bij het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). De topambtenaar heeft aan de wieg gestaan van veel Regio Deals, en ook van de Regio Deal Foodvalley. Wat vindt hij van de oogst?

De rol van dierlijk eiwit in een duurzaam en gezond voedselsysteem
Ons voedselsysteem moet duurzamer en gezonder. Wat is de rol van dierlijk eiwit daarin? Daarover spraken we met twee themaleiders van de Regio Deal Foodvalley: professor Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte van Wageningen University & Research en professor Dick Heederik, hoogleraar One Health van de Universiteit Utrecht. Hun boodschap: in een gezonde voeding blijft plaats voor dierlijk eiwit, maar de productie ervan moet en kan duurzamer.
Samenwerking
Een aantal partners werkt samen aan toekomstbestendige landbouw. Deze partners zijn veelal betrokken bij meerdere thema’s binnen Boer aan het Roer en binnen de regiodeal als geheel.
