Gezonde voeding in preventie en zorg

Gezonde voeding is essentieel voor onze gezondheid en vitaliteit. Het is een belangrijke bouwsteen voor welvaart en welzijn van burgers en voor vermindering van maatschappelijke en zorgkosten. De Regio Deal Foodvalley wil gezonder en duurzamer voedsel toegankelijk maken voor alle inwoners van Regio Foodvalley. Daarbij gaat het niet alleen om het maken van individuele keuzes. Het vraagt ook om een brede aanpak waarin zorg, beleid en de leefomgeving nauw met elkaar verweven zijn.

Interview

Binnen het thema Voeding en gezondheid van de Regio Deal Foodvalley neemt preventie een belangrijke plek in. Terecht, vinden Marjolein de Jong, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Maud Hulshof, wethouder van gemeente Wageningen met onder meer economie en voedsel in haar portefeuille. Want preventie gaat volgens hen veel verder dan alleen het voorkomen van ziekte. Een vitale bevolking is ook goed voor de economie: het betekent meer werknemers en minder zorgkosten.

Lees het interview (Verwijst naar een externe website)

Video

Bekijk in deze video hoe er in de Regio Foodvalley wordt samengewerkt aan gezonde voeding in preventie en zorg. Dankzij een bestaand netwerk konden in de Regio Deal Foodvalley stappen gemaakt worden in het implementeren van leefstijlinterventies.

Bekijk de video (Verwijst naar een externe website)

Interview

Alliantie Voeding in de Zorg maakt zich al jaren sterk voor de rol van voeding en leefstijl in preventie, binnen en buiten de regio. De Alliantie is partner van Regio Deal Foodvalley binnen het thema Voeding en gezondheid. Door de samenwerking zijn een aantal onderzoeken en implementaties versneld van de grond gekomen, concludeert Menrike Menkveld-Beukers, directeur van Alliantie Voeding in de Zorg.

Lees het interview (Verwijst naar een externe website)

Whitepaper

In deze whitepaper lees je hoe in de regio met veel partijen samengewerkt is om mensen van prille start tot oude dag de regie (terug) te geven om met eigen keuzes hun gezondheid te behouden of te bevorderen. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen en leefstijlinterventies ontwikkeld, getest en geïmplementeerd in de praktijk.

Lees de whitepaper (pdf, 1 MB)

‘Geef gezonde voeding een grotere plek in gezondheidzorg’

Voeding zou een integraal onderdeel moeten worden van de behandeling van chronische ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2. Dat vereist niet alleen een verandering in het zorgsysteem, maar ook in onze voedselomgeving. Hoog tijd voor meer actie, zo luidt de conclusie van deelnemers aan een expertmeeting van Alliantie Voeding in de Zorg.

Lees meer (Verwijst naar een externe website)