Hart- en vaatziekten en diabetes

‘Geef gezonde voeding een grotere plek in gezondheidzorg’

Voeding zou een integraal onderdeel moeten worden van de behandeling van chronische ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2. Dat vereist niet alleen een verandering in het zorgsysteem, maar ook in onze voedselomgeving. Hoog tijd voor meer actie, zo luidt de conclusie van deelnemers aan een expertmeeting van Alliantie Voeding in de Zorg.

Lees meer (Verwijst naar een externe website)

Publicaties

Bonekamp, N. E., Visseren, F. L., Ruigrok, Y., Cramer, M. J., De Borst, G. J., May, A. M., & Koopal, C. (2023). Leisure-time and occupational physical activity and health outcomes in cardiovascular disease. Heart, 109(9), 686-694. https://heart.bmj.com/content/heartjnl/109/9/686.full.pdf(Verwijst naar een externe website)   

Bonekamp, N. E., Visseren, F. L., Cramer, M. J., Dorresteijn, J. A., van der Meer, M. G., Ruigrok, Y. M., ... & Koopal, C. (2024). Long-term lifestyle change and risk of mortality and type 2 diabetes in patients with cardiovascular disease. European journal of preventive cardiology, 31(2), 205-213. https://academic.oup.com/eurjpc/article/31/2/205/7286591(Verwijst naar een externe website) 

Bonekamp, N. E., van Damme, I., Geleijnse, J. M., Winkels, R. M., Visseren, F. L. J., Morris, P. B., & Koopal, C. (2023). Effect of dietary patterns on cardiovascular risk factors in people with type 2 diabetes. A systematic review and network meta-analysis. Diabetes Research and Clinical Practice, 195, 110207. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016882272201021X(Verwijst naar een externe website) 

Bonekamp, N. E., Visseren, F. L., van der Schouw, Y. T., van der Meer, M. G., Teraa, M., Ruigrok, Y. M., ... & UCC-SMART study group Cramer MJ Nathoe HM van der Harst P van de Meer MG de Borst GJ Teraa M Bots ML van Smeden M Emmelot-Vonk MH de Jong PA Lely AT van der Kaaij NP Kappelle LJ Ruigrok YM Verhaar MC Dorresteijn JAN Visseren FLJ. (2024). Cost-effectiveness of Mediterranean diet and physical activity in secondary cardiovascular disease prevention: results from the UCC-SMART cohort study. European Journal of Preventive Cardiology, zwae123. https://academic.oup.com/eurjpc/advance-article/doi/10.1093/eurjpc/zwae123/7636560(Verwijst naar een externe website) 

Bonekamp, N. E., May, A. M., Halle, M., Dorresteijn, J. A., van der Meer, M. G., Ruigrok, Y. M., ... & Koopal, C. (2023). Physical exercise volume, type, and intensity and risk of all-cause mortality and cardiovascular events in patients with cardiovascular disease: a mediation analysis. European heart journal open, 3(3), oead057. https://academic.oup.com/ehjopen/article/3/3/oead057/7194785(Verwijst naar een externe website) 

Bonekamp, N. E., Cruijsen, E., Visseren, F. L., van der Schouw, Y. T., Geleijnse, J. M., & Koopal, C. (2023). Compliance with the DASH diet and risk of all-cause and cardiovascular mortality in patients with myocardial infarction. Clinical Nutrition, 42(8), 1418-1426. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561423002194(Verwijst naar een externe website) 

Bonekamp, N. E., Cruijsen, E., Geleijnse, J. M., Winkels, R. M., Visseren, F. L. J., Morris, P. B., & Koopal, C. (2024). Diet in secondary prevention: the effect of dietary patterns on cardiovascular risk factors in patients with cardiovascular disease: a systematic review and network meta-analysis. Nutrition Journal, 23(1), 18. https://link.springer.com/article/10.1186/s12937-024-00922-8(Verwijst naar een externe website) 

Bonekamp, N. E., Geleijnse, J. M., van der Schouw, Y. T., Dorresteijn, J. A., van der Meer, M. G., Ruigrok, Y. M., ... & UCC-SMART study group Cramer MJ 4 Nathoe HM 4 van de Meer MG 4 de Borst GJ 6 Teraa M. 6 Bots ML 3 van Smeden M. 3 Emmelot-Vonk MH 7 de Jong PA 8 Lely AT 9 van der Kaaij NP 10 Kappelle LJ 11 Ruigrok YM 11 Verhaar MC 12 Dorresteijn JAN 1 Visseren FLJ 1. (2024). Dietary habits and compliance with dietary guidelines in patients with established cardiovascular disease. European Journal of Clinical Nutrition, 1-9. https://www.nature.com/articles/s41430-024-01443-7(Verwijst naar een externe website) 

Hoes, L. L., Riksen, N. P., Geleijnse, J. M., de Groot, M. C., van der Schouw, Y. T., Visseren, F. L., ... & UCC-SMART study group. (2024). Relationship of neutrophil-to-lymphocyte ratio, in addition to C-reactive protein, with cardiovascular events in patients with type 2 diabetes. Diabetes Research and Clinical Practice, 111727. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168822724006375(Verwijst naar een externe website) 

Hoes, L. L. F., Geleijnse, J. M., Bonekamp, N. E., Dorresteijn, J. A. N., van der Meer, M. G., van der Schouw, Y. T., ... & UCC-SMART study group. (2024). Prevalence and determinants of self-reported low-fat-, low-salt-, and vegetarian diets in patients with cardiovascular disease between 1996 and 2019. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 34(4), 935-943. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475324000176(Verwijst naar een externe website) 

Cruijsen, E., Indyk, I. M., Simon, A. W., Busstra, M. C., & Geleijnse, J. M. (2022). Potato consumption and risk of cardiovascular mortality and type 2 diabetes after myocardial infarction: A prospective analysis in the alpha omega cohort. Frontiers in Nutrition, 8, 813851. https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2021.813851/full(Verwijst naar een externe website) 

Evers, I., Cruijsen, E., Kornaat, I., Winkels, R. M., Busstra, M. C., & Geleijnse, J. M. (2022). Dietary magnesium and risk of cardiovascular and all-cause mortality after myocardial infarction: A prospective analysis in the Alpha Omega Cohort. Frontiers in Cardiovascular Medicine, 9, 936772.  https://www.frontiersin.org/journals/cardiovascular-medicine/articles/10.3389/fcvm.2022.936772/full(Verwijst naar een externe website) 

Cruijsen, E., Cejudo, M. G. J., Küpers, L. K., Busstra, M. C., & Geleijnse, J. M. (2021). Dairy consumption and mortality after myocardial infarction: a prospective analysis in the Alpha Omega Cohort. The American journal of clinical nutrition, 114(1), 59-69. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522003057(Verwijst naar een externe website) 

Cruijsen, E., de Ruiter, A. J., Küpers, L. K., Busstra, M. C., & Geleijnse, J. M. (2022). Alcohol intake and long-term mortality risk after myocardial infarction in the Alpha Omega Cohort. The American journal of clinical nutrition, 115(3), 633-642. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522001812(Verwijst naar een externe website)

Cruijsen, E., Bonekamp, N. E., Koopal, C., Winkels, R. M., Visseren, F. L., Geleijnse, J. M., & Alpha Omega Cohort study group and the UCC-SMART study group. (2024). Association of body mass index and waist circumference with long-term mortality risk in 10,370 coronary patients and potential modification by lifestyle and health determinants. Plos one, 19(5), e0303329. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0303329(Verwijst naar een externe website) 

Iris van Damme – twee hoofdstukken in het leerboek Voeding (Diabetes Mellitus & Metabool Syndroom) https://leerboekvoeding.nl/(Verwijst naar een externe website) 

Verwachte publicaties

De Smit et al. Adherence to dietary guidelines (Eetscore) at the cardiology clinic. Manuscript draft

Bonekamp et al. Relationship between DASH and Mediterranean diet and risk of all-cause and cardiovascular mortality in patients with established CVD. A mediation analysis. Manuscript draft

Bonekamp et al. Cardiovascular risk and lifetime benefit from lifestyle interventions in patients with established cardiovascular disease. Submitted

Cruijsen et al. Vitamin D status, physical activity and long-term mortality risk after myocardial infarction: a prospective analysis in the Alpha Omega Cohort. Revision European Journal of Preventive Cardiology 

Cruijsen et al. Diet quality according to dietary guidelines in relation to long-term mortality after myocardial infarction. Manuscript draft 

Van Damme et al. Dietary intervention study in cardiovascular disease patients. Manuscript drafted 

Van Damme et al. Dietary intervention study in patients with type 2 diabetes. Data collection 

Hoes et al. Plant-based dietary intervention in patients with type 2 diabetes. Data collection

Hoes et al. Adherence to EAT-LANCET and cardiovascular disease in UCC-SMART. Manuscript draft