Food Academy Nijkerk

De missie van Food Academy Nijkerk is om meer mensen kennis te laten maken met de foodsector, te vertellen wat er allemaal in deze industrie gebeurt én dit vooral ook te laten zien. Dit doet de organisatie onder andere door jongeren en zij-instromers op te leiden, de foodsector te promoten én regelmatig in gesprek te gaan met samenwerkingspartners vanuit het onderwijs en de overheid.

Food Academy Nijkerk (FAN) is een samenwerkingsverband tussen ondernemers, het onderwijs en de overheid. In 2019 is vereniging Food Academy Nijkerk opgericht, die inmiddels bestaat uit 25 enthousiaste food- en foodgerelateerde bedrijven in Nijkerk en omgeving. Deze organisaties bepalen de koers van de FAN.  

Opleidingen
In samenwerking met Aeres MBO, biedt Food Academy Nijkerk de mbo-opleidingen Food Operator (niveau 2 & 3) en Food Techniek (niveau 4) aan, in BBL-variant (werken en leren). Als student leer je van alles over de wereld van food: vanaf het begin bij de boer tot het eindproduct op je bord! Op het moment is de mbo-opleiding ‘Food Logistiek’ (niveau 2/3), in ontwikkeling.

Om kennis en innovatie toe te kunnen passen op de werkvloer, zijn er goed geschoolde werknemers nodig.

De thuisbasis van de opleidingen is het FAN-lokaal in Nijkerk, maar er worden ook vaak uitstapjes gemaakt naar de werkvloer. De opleidingen zijn gemaakt in samenwerking met het bedrijfsleven, waardoor er veel aandacht wordt besteed aan leren in de praktijk. Wanneer studenten hun opleiding afronden, is de kans groot dat ze aan het werk kunnen bij een van de FAN-bedrijven.

Rol binnen Regio Deal Foodvalley
Binnen Regio Deal Foodvalley valt Food Academy Nijkerk onder het thema ‘Kennis en Innovatie’. Om kennis en innovatie toe te kunnen passen op de werkvloer, zijn er goed geschoolde werknemers nodig. Werknemers moeten tenslotte de juiste houding en kennis hebben om goed te kunnen werken met de nieuwste technische ontwikkelingen (innovatie). FAN geeft hier als opleider praktische invulling aan door te investeren in Human Capital. Leren = innoveren = slimmer produceren!

Infographic FAN in 2023 (png, 905 KB)

Eindverslag Food Academy Nijkerk

De eerste fase van de Food Academy Nijkerk (FAN), waarvoor middelen vanuit de regiodeal zijn beschikt, is inmiddels afgerond. Lees in het eindverslag de aanpak en de resultaten en de leerpunten voor vervolg.

Eindverslag (pdf, 2 MB)