Alberto’s Italian gebruikt slimme weegschaal om minder voedsel te verspillen

Alberto’s Italian in Barneveld, partner van cateringplatform Zakelijk Bezorgd, is de tweede locatie die meedoet aan het regionale project Orbisk in Regio Foodvalley. Orbisk is een weeg- en camerasysteem om inzicht te krijgen in voedselreststromen. Het slimme weegsysteem wordt ingezet bij professionele keukens om voedselverspilling terug te dringen. De gemeenten van Regio Foodvalley zetten de komende twee jaar twee Orbisk systemen in voor regionale horeca.

Duurzaam cateringplatform

Zakelijk Bezorgd is een duurzaam cateringplatform dat samen met diverse cateringbedrijven uit de regio zakelijke evenementen en caterings verzorgt. Zij werken samen met verschillende lokale cateraars. Duurzaamheid staat bij Zakelijk Bezorgd hoog in het vaandel. Aangesloten cateraars, zoals Alberto’s Italian, delen de duurzaamheidsdoelstellingen, zoals het terugdringen van voedselverspilling en het gebruiken van lokale en duurzame ingrediënten. René Krebber, directeur/ eigenaar van Zakelijkbezorgd.nl: “Door mee te doen met dit project komen wij onze duurzaamheidsbelofte na om onze cateringpartners te motiveren en ondersteunen om zo min mogelijk voedsel te verspillen en de “foodprint” te verkleinen.”

Orbisk in de productiekeuken

Alberto’s Italian gaat aan de slag met Orbisk om voedselverspilling verder te verminderen. Het Orbisk systeem is geplaatst in de productiekeuken (De Keukenploeg) van Alberto’s in Barneveld. Vanuit deze productiekeuken worden cateringen uitgeleverd en wordt er geproduceerd voor restaurants Alberto’s Italian Barneveld, Alberto’s Italian Nijkerk en BAS Beers and Steaks Barneveld. Lyanne van den Berg, eigenaar Alberto’s Italian: “Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dankzij de motivatie door Zakelijkbezorgd.nl waren wij meteen enthousiast om hiermee aan de slag te gaan.”

Samen tegen voedselverspilling

Regio Foodvalley werkt actief op het thema voedselverspilling. Hier worden de krachten van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners gebundeld om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Wethouder Jolanda de Heer (Barneveld) en vertegenwoordiger van Regio Foodvalley: ““Eten gooi je niet weg, dat doen we gewoon niet, toch? Ook omdat we in Barneveld rentmeesterschap belangrijk vinden. We willen de aarde zo goed mogelijk doorgeven aan volgende generaties. Daarom voorkomen we voedselverspilling. Mooi dat een Orbisk hierbij gaat helpen. Ik hoop dat het meer bedrijven inspireert. Ons voedsel is immers waardevol, het kost energie om het te maken. Dat weten we hier in de voedselvallei, Regio Foodvalley, als geen ander.”

Slim meetsysteem

Regio Foodvalley startte samen met Orbisk een tweejarig project om voedselverspilling in professionele keukens (horeca, catering, zorginstellingen, opleidingen) te verminderen via monitoring en bewustwording. Orbisk is een slim systeem, bestaande uit een weegschaal en een camera met herkenningssoftware. Twee Orbisk-systemen gaan in de komende twee jaar acht restaurants, catering en instellingen helpen om 20 tot 50% voedselverspilling te verminderen. De systemen worden telkens zes maanden op een horecalocatie geplaatst. Op 9 januari startte Rijn IJssel Vakschool Wageningen met de eerste slimme weegschaal. In de zomer gaan deze systemen weer naar twee andere horecabedrijven.