Innovatie in de agrarische sector: duurzame energie uit verse mest
Verkenning biogas hubs in Regio Foodvalley
Eind oktober overhandigde Fije Visscher van LTO Noord het onderzoeksrapport over biogas aan René Windhouwer van Regio Foodvalley. Dit rapport biedt een uitgebreide verkenning naar initiatieven rond mestvergisting in de regio, waarbij mest wordt omgezet naar biogas en vervolgens opgewaardeerd tot groen gas. Uit deze verkenning blijkt dat mono-mestvergisting veel potentie heeft, vooral onder melkveehouders die zo kunnen bijdragen aan zowel de regionale behoefte aan groen gas als aan milieudoelstellingen. Verder onderzoek naar de haalbaarheid van deze initiatieven is nu de volgende stap.
Mestproblematiek en hoge afvoerkosten
René Windhouwer, wethouder in Nijkerk en regionale trekker van de energietransitie in Regio Foodvalley stelt: “Boeren worden geconfronteerd met hoge kosten voor mestafvoer, omdat ze steeds minder dierlijke mest mogen uitrijden op hun land. Dit probleem creëert een dringende behoefte aan innovatieve oplossingen om deze kosten te reduceren.”
Productie van groen gas uit mest
Mono-mestvergisters bieden een veelbelovende kans. Deze vergisters zetten uitsluitend dierlijke mest om in biogas, dat vervolgens kan worden opgewaardeerd tot groen gas. Fije Visscher, bestuurslid LTO Noord: legt uit: “Dit draagt niet alleen bij aan de oplossing van de mestproblematiek maar ook aan de productie van duurzame energie. Bovendien vermindert het proces methaan- en ammoniakemissies, wat bijdraagt aan de milieuwinst.”
Innovatieve energieproductie en samenwerking
“We zetten als regio een belangrijke stap richting een duurzame toekomst met innovatieve oplossingen voor energieproductie in de agrarische sector.” benadrukt René Windhouwer. LTO gaat nu werken aan een voorstel om te bepalen of de kansen voor duurzame energie uit mest in de regio daadwerkelijk haalbaar zijn. Locaties met veel potentie, zoals Harselaar en Binnenveld, worden hierbij betrokken. Hier hebben nu al 12 boeren interesse getoond in biogasproductie. Fije Visscher: “Naast de agrarische sector tonen ook industriegebieden interesse in de afname van groen gas, wat leidt tot koppelkansen. Samenwerking met afvalverwerkers wordt eveneens onderzocht.” De provincies Gelderland en Utrecht steunen deze vergistingsinitiatieven en stimuleren ze waar mogelijk.
Nu de rapportage van de verkenning is vastgesteld, zal deze gedeeld worden met de acht gemeenteraden in Regio Foodvalley. In december is ingestemd met het aanstellen van een kwartiermaker die best practices in de regio deelt, nieuwe initiatieven rond mestvergisting gaat begeleiden en aanjagen en deze verbindt met kansen voor lokale afname van het gas.