Kick-off Onderwijsregio Food Valley

Onderwijsregio Food Valley; samen krachtig aan de slag tegen het lerarentekort in de regio

Vandaag is de samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee betrokken scholen en opleidingen in de regio Food Valley de handen ineenslaan om het lerarentekort in onze regio aan te pakken. PO en VO besturen, diverse lerarenopleidingen en het regionaal werkcentrum werken samen aan het werven, matchen, opleiden, begeleiden en professionaliseren van (toekomstige) leraren. En dat is ook in onze regio hard nodig. Het aantal huishoudens in onze regio groeit, en het lerarentekort loopt op. In 2024 is er een tekort van 105 fte leerkrachten in regio. Na een lichte daling in het verwachte tekort tot 90 fte in 2025, zal deze verder stijgen tot een tekort van 195 fte in 2033. De relatieve onvervulde werkgelegenheid in de regio ligt ver boven het landelijk gemiddelde. Alle inspanningen om de tekorten te verkleinen zijn dus welkom. 

Met de vele opleidingsmogelijkheden die er nu al zijn om te gaan werken in het onderwijs, is het doel ook om overzicht te creëren voor toekomstige professionals en hen te helpen navigeren naar de juiste opleiding in de meest passende vorm. Dit kan zijn een voltijd- of deeltijdopleiding, een master of een minor. Wie als zij-instromer aan de slag wil, kan ook terecht voor informatie of voor een meeloopdag op een school. Daarnaast worden stagiaires en starters op de scholen intensief begeleid, waardoor de kans op uitval binnen de eerste 5 jaar drastisch afneemt. Alle VO besturen in de regio doen mee met dit initiatief, evenals de meeste PO besturen. Door de diversiteit tussen de scholen kunnen we voor iedere leraar de juiste en meest passende plek vinden.

Per 1 januari 2025 zal de Onderwijsregio Food Valley formeel van start gaan, onder leiding van de Stuurgroep en Netwerkleider Jamila de Jong. De eerste reacties zijn positief. Wilfred Nep, voorzitter van het College van Bestuur van CSG Het Streek en vanaf nu ook voorzitter van de Stuurgroep van de Onderwijsregio Food Valley, vertelt “hoewel ik eerst terughoudend was, zag ik de afgelopen maanden steeds meer kansen in de regionale aanpak om het lerarentekort aan te gaan. Ik kijk er naar uit deze kansen daadwerkelijk te grijpen met z’n allen en onze kernwaarden diversiteit en inclusie, vertrouwen, en duurzaamheid in acties om te zetten”. Jamila de Jong, netwerkleider van de onderwijsregio vult aan: “we zijn een ambitieuze regio en dat moet ook. De tekortcijfers liegen er niet om, maar de samenwerking tot zover laat zien dat de wil om samen op te trekken groot is. Op basis daarvan hopen we als onderwijsregio het verschil te maken”. Yvonne van Hoeckel, lerarenopleider en projectleider bij de Wageningen Universiteit, is zelf ook jaren leraar geweest in het PO en VO. Ze doet een oproep aan iedereen die overweegt om in het onderwijs te gaan werken: Meld je bij ons, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.