kratje gevuld met restjes groenten

Masterclasses ‘Werken met restvoedsel’ in de week van de Circulaire Economie

In de week van de Circulaire Economie, van 11 tot en met 16 maart 2024, zijn er weer diverse activiteiten in het onderwijs. Samen met het Living Lab Circulair bieden wij ook dit jaar tijdens deze week masterclasses voor het voortgezet- en mbo- onderwijs aan. Elk jaar kan een aantal scholen hier gebruik van maken. De finale van de HBO Zero Food Waste Challenge vindt ook deze week plaats.

Masterclasses

Dit jaar doen drie scholen mee. MBO De Meerwaarde uit Barneveld is er voor de eerste keer bij met studenten van de opleiding Zorg & Welzijn. MBO Het Perron/ROC A12 uit Veenendaal gaat de uitdaging ook weer aan. Hier zijn het de studenten van de koksopleiding die hun technieken willen uitbreiden met deze aanpak. Ook De Pantarijn uit Wageningen, een school voor mavo-havo-vwo, doet voor de eerste keer mee, met leerlingen die het vak Verzorging volgen.

In de masterclass leren de studenten en de leerlingen waarom het zo belangrijk is om voedselverspilling tegen te gaan en hoe het anders zou kunnen. Ze leren hoe je lekkere maaltijden van goede kwaliteit met restvoedsel kan maken. Dit doen ze onder leiding van een gespecialiseerde chef-kok en met restproducten van supermarkten, producenten en (stads)voedseltuinen uit de regio. Jaarlijks gooien we in Nederland elk jaar 34 kilo per persoon aan eten weg. Als we dit anders gaan doen, besparen we enorm op grondstoffen, transport (CO2-uitstoot) en de moeite (uren) van boer tot kok om er iets goeds en lekkers van te maken.

HBO Zero Food Waste Challenge

Naast de masterclasses is er op dinsdag 12 maart 2024 ook de finale van de HBO Zero Food Waste Challenge. Op 12 september 2023 is deze challenge gestart voor het HBO uit heel Nederland. Honderdzestig studenten hebben zich ingeschreven, waaronder een studentengroep van Aeres HBO Wageningen. Deze studenten hebben een half jaar gewerkt aan opdrachten van bedrijven en van hun eigen school. Op 12 maart 2024 tonen de deelnemende studenten hun resultaten: nieuwe toepassingen die ze hebben bedacht voor restvoedsel, of de nieuwe manieren om restvoedsel te voorkomen. Regio Foodvalley levert een jurylid voor deze finale.