Groepsfoto van alle deelnemers namens de regio's van FoodNL. Ze staan voor de letters van Grune Woche.

Regio Foodvalley met FoodNL naar Grüne Woche in Berlijn

Van 16 tot en met 18 januari 2025 bracht FoodNL – het samenwerkingsverband van de vier voedselregio’s Regio Foodvalley, AgriFood Capital, FruitDelta Rivierenland en Greenport Venlo – een bezoek aan de Internationale Grüne Woche, de grootste Europese agrifoodbeurs, in Berlijn. Dit jaarlijkse evenement brengt voedselregio’s, agrifoodondernemers, beleidsmakers en kennisinstellingen uit heel Europa samen om de laatste innovaties en ontwikkelingen in de sector te bespreken.

Ontmoetingen en samenwerking centraal

Een grote delegatie van FoodNL reisde naar Berlijn af voor verschillende activiteiten met als doel om de positie van de Nederlandse voedselregio’s binnen Europa te versterken waaronder bestuurders vanuit Regio Foodvalley. Tijdens het bezoek stond netwerken met Europese regio’s, vertegenwoordigers uit de agrifoodsector, en politici uit Den Haag en Brussel centraal. Ook vonden informatieve bijeenkomsten plaats, zoals die van LTO Nederland. De Grüne Woche bood ook een waardevolle gelegenheid om de samenwerking binnen FoodNL verder te versterken. De vier voedselregio’s bespraken hoe lopende projecten elkaar kunnen aanvullen en opschalen, met het doel aantrekkelijker te worden voor samenwerking met Europese regio’s en voor financiering vanuit Brussel. Zo werd er onder andere concreet gesproken over ‘trace-ability’ in de varkenssector, gericht op transparantie in de herkomst van voeding.

Ondernemers en kennisinstellingen in actie

Naast bestuurders maakten ook vertegenwoordigers van kennisinstellingen en ondernemers deel uit van de FoodNL-delegatie. Zij hadden de kans om in contact te komen met collega-ondernemers uit andere Europese regio’s en met toonaangevende bedrijven zoals Vion Food Group en MSD, die aanwezig waren met stands op de beurs. Daarnaast werden er verbindingen gelegd met onderwijsnetwerken zoals het Greenpact, waarin onder meer HAS en WUR samenwerken aan toekomstgerichte agrifoodinnovaties.

Propositie voor een duurzamer voedselsysteem

Een van de hoogtepunten van het bezoek was de overhandiging van een gezamenlijke propositie van FoodNL aan staatssecretaris Jean Rummenie van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Hierin beschrijven de vier regio’s hoe zij bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. “Door vandaag te innoveren, maken we ons voedsel van morgen gezonder, duurzamer en betaalbaarder,” aldus burgemeester Kees van Rooij, voorzitter van de Stuurgroep FoodNL. “Wat ons uniek maakt, is dat wij met ondernemers en kennisinstellingen werken aan groei en innovatie in agrifood, aan duurzame en toekomstbestendige voedselsystemen én aan voedselzekerheid voor een groeiende wereldbevolking. Onze focus ligt op voeding & gezondheid en eiwitinnovatie.”

De tekst gaat onder de foto's verder.

Hoewel de geplande ontmoeting met EU-commissaris Christophe Hansen niet kon plaatsvinden, blijft FoodNL zich inzetten om de propositie onder de aandacht te brengen. Een nieuw moment wordt gepland in Brussel.

FoodNL: Samen voor gezonde groei en innovatie

FoodNL is een samenwerkingsverband van de vier agrifoodregio’s: AgriFood Capital, FruitDelta Rivierenland, Greenport Venlo en Regio Foodvalley. Samen vormen zij de grootste aaneengesloten en meest innovatieve voedselproductieregio in Europa. FoodNL richt zich op twee belangrijke innovatiethema’s: voeding & gezondheid en eiwitinnovatie, met als doel gezonde groei en innovatie in de agrifoodsector te realiseren.

Meer weten over FoodNL? Bezoek www.foodnl.eu(Verwijst naar een externe website).