Regionaal bestuurder Maud Hulshof (wethouder Wageningen) weegt samen met studenten van Rijn IJssel vakschool Wageningen (van links naar rechts: Stijn van de Vliet, Jonah Waterman, Noah Jonker) het voedselafval op de Orbisk weegschaal. Olivier van Gelderen van Orbisk en Peter Heymen, praktijkdocent Vakschool Wageningen waren hierbij aanwezig.

Vakschool Wageningen start met slimme weegschaal om voedselverspilling tegen te gaan

Vandaag heeft Rijn IJssel Vakschool Wageningen een Orbisk weegschaal in gebruik genomen. De vakschool is daarmee de eerste locatie die meedoet aan het regionale project Orbisk in Regio Foodvalley. Orbisk is een weeg- en camerasysteem om inzicht te krijgen in voedselreststromen. Het slimme weegsysteem wordt ingezet bij professionele keukens om voedselverspilling terug te dringen. De gemeenten van Regio Foodvalley zetten de komende twee jaar twee Orbisk systemen in voor regionale horeca.

Rijn IJssel Vakschool Wageningen is de school voor de horecaopleidingen. Dagelijks krijgen 60 studenten horecalessen op school. Hiervoor worden gemiddeld 40 à 50 kilogram aan producten gebruikt. Om meer inzicht te krijgen hoeveel hiervan wordt weggegooid, heeft de school besloten om mee te doen met het project om voedselverspilling in de professionele keukens terug te dringen.  
Guus Weerdenburg, vakdocenten F&B manager Vakschool Wageningen: “Wij vinden het belangrijk dat onze studenten goed omgaan met producten en dus ook met voedselreststromen. Het slimme meetsysteem maakt inzichtelijk hoeveel wij dagelijks aan restafval weggooien en vooral ook uit welke voedingsmiddelen deze stromen exact bestaan. Zo willen we, samen met de studenten, nadenken over hoe wij minder voedsel kunnen verspillen tijdens onze kooklessen en in onze horeca.”

Regio Foodvalley werkt actief op het thema voedselverspilling. Hier worden de krachten van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners gebundeld om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Wethouder Maud Hulshof (Wageningen), bestuurder Regio Foodvalley: “In de regio werken wij aan een duurzaam voedselsysteem. Voedselverspilling tegengaan is hierin ook een belangrijk speerpunt. Ik vind het erg leuk om vandaag aanwezig te zijn bij de kick-off van het Orbisk-systeem bij Rijn IJssel. Het is goed om te zien dat studenten van de Vakschool ook inzichtelijk krijgen hoeveel restafval er weggegooid wordt en dat je door creatief denken en koken veel afval kan voorkomen door er bijvoorbeeld anders in te kopen of er nieuwe gerechten van te maken. Jong geleerd is oud gedaan.”

Slim meetsysteem

Regio Foodvalley startte vandaag samen met Orbisk een tweejarig project om voedselverspilling in professionele keukens (horeca, catering, zorginstellingen, opleidingen) te verminderen via monitoring en bewustwording. Orbisk is een slim systeem, bestaande uit een weegschaal en een camera met herkenningssoftware. Twee Orbisk-systemen gaan in de komende twee jaar acht restaurants, catering en instellingen helpen om 20 tot 50% voedselverspilling te verminderen. De systemen worden telkens zes maanden op een horecalocatie geplaatst. Op 18 januari start ook de tweede locatie, namelijk Alberto’s (verwerkingskeuken in Barneveld), één van de cateringpartners van online cateringplatform Zakelijk Bezorgd. Daarna gaan deze systemen weer naar twee andere horecabedrijven.