Met duurzaam opgewekte energie vervangen we vervuilende bronnen van energie. Zoals aardgas, steenkool en aardolie. Dat is nodig omdat de aarde anders te veel en te snel opwarmt. Waardoor ze onleefbaar wordt. Ook wordt onze lucht schoner, de wegen stiller en worden we onafhankelijker van olie en gaswinning uit Groningen of het buitenland. Kwaliteit van leven, daar doen we het voor. Voor nu en voor de toekomst.
Om te zorgen dat iedereen die woont of werkt in Regio Foodvalley duurzame energie kan gebruiken, werken we samen om het op te wekken. Met windmolens, zonnepanelen en in de toekomst misschien op andere manieren.
In Regio Foodvalley onderzoeken we net als in 29 andere energieregio’s in Nederland, hoe en waar we energie kunnen opwekken uit zon en wind. Ook zoeken we naar duurzame warmtebronnen als alternatief voor het aardgas waarmee we onze huizen en gebouwen verwarmen. Acht gemeenten, twee provincies, een waterschap, vele maatschappelijke organisaties en inwoners werken hieraan samen in de Regionale Energiestrategie: de RES Regio Foodvalley.
In de Regionale Energie Strategie (RES) werken we samen - met acht gemeenten, twee provincies, het waterschap en vele belanghebbenden - aan nieuwe kansen om energie op te wekken uit zon en wind. In deze strategie geven we aan hoe wij regionaal 0.75 TWh gaan bijdragen aan de landelijke opgave van 35 TWh door elektriciteit op te wekken door windmolens en grootschalige zonneprojecten. Elke twee jaar passen we de strategie aan op basis van de nieuwste ontwikkelingen.
Daarnaast hebben we een regionaal Energieprogramma 2024-2026. In dit programma hebben we naast afspraken over grootschalige opwek ook plannen opgenomen voor de warmtetransitie, het verminderen van netcongestie, het ontwikkelen van het energiesysteem van de toekomst en bijvoorbeeld verduurzaming van bedrijventerreinen en agrarische bedrijven. Het Energieprogramma Regio Foodvalley wordt ook elke twee jaar geactualiseerd.