Opleiden

Voeding in zorgopleidingen

Om gezonde en duurzame voeding in de zorg te stimuleren is ook goed onderwijs over voeding en gezondheid van belang. Daarom zijn onderwijsbouwstenen voor het bevorderen van gezonde voeding ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd. Het project is gericht op zorgopleidingen op mbo-, hbo- en wo-niveau voor zowel verpleeg- als geneeskunde. Dit is nodig omdat zorgprofessionals een belangrijke rol en invloed op de gezondheidskeuzes van patiënten hebben. Ook de samenwerking en afstemming tussen verschillende niveaus van opleidingen en kennisinstellingen wordt hiermee versterkt. Inzichten uit de andere werkpakketten van het thema Voeding en gezondheid van de regiodeal zijn meegenomen in dit project.

Inspiratiegids

In deze digitale inspiratiegids een terugblik op het Symposium Voeding in Zorgopleidingen op 27 mei 2024. Bekijk de highlights uit de verschillende workshoppen en vind beschikbare materialen rondom voeding in zorgopleidingen.

Naar de inspiratiegids (Verwijst naar een externe website)

Studenten geneeskunde en voeding en gezondheid samen aan de slag

Een mooie kick-off van het gezamenlijke onderwijsproject van UMC Utrecht en Wageningen University & Research. Geneeskundestudenten en studenten Voeding & Gezondheid gaan samen aan de slag met een lesopdracht over het belang van voeding in de zorg.

Bekijk de video (Verwijst naar een externe website)

Minor: Versterk een gezonde leefstijl

Hoe help jij anderen met een gezondere leefstijl? Dat hoort bij de taken van allerlei professionals, zoals verpleegkundigen, sociaal werkers en HR-medewerkers. Word in deze minor zelfverzekerd en geloofwaardig in je ondersteuning.

Meer informatie (Verwijst naar een externe website)

Competenties ontwikkelen

Binnen het project 'Voeding in Zorgopleidingen' zijn verschillende materialen, animaties en e-learnings ontwikkeld die kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van competenties.

Vraag materialen aan (Verwijst naar een externe website)

Het project is onderverdeeld in twee deelprojecten:
Project 6.1 richt zich op het ontwikkelen van onderbouwd en effectief onderwijs voor (toekomstige) MBO- en HBO-zorgprofessionals over het begeleiden van gedragsverandering. Alles in nauwe samenwerking met de praktijk. 
Project 6.2 richt zich op het ontwikkelen van een interdisciplinaire samenwerking en MOOC’s over voeding t.b.v. de medische zorg.

Meer informatie

Contact

Werkpakket 6.1: Willemieke Kroeze
0318-696300(Verwijst naar een telefoonnummer)
wkroeze@che.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

Werkpakket 6.2: Nienke Bleijenberg
nienke.bleijenberg@hu.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

Publicaties

Den Hamer-Jordaan, G., Groenendijk-Van Woudenbergh, G. J., Haveman-Nies, A., Van Hell-Cromwijk, M. C., Van Der Veen, Y. J. J., Algra, H. F., & Kroeze, W. (2024). Factors associated with dietary behaviour change support in patients: A qualitative study among community nurses. Journal of advanced nursing80(2), 500–509. https://doi.org/10.1111/jan.15808(Verwijst naar een externe website)